Benediktinci

samostan sv. Benedikta / Nursija

Saint Benedict of Nursia - Collage, 48cmx36cm, 2013, by Mirjana Nikolić.
0

 

Samostan sv. Benedikta nalazi se u Nursiji, mjestašcu u planinama sjeveroistočno od Rima, rodnom mjestu oca zapadnog monaštva sv. Benedikta. Benediktinski redovnici došli su u Nursiju još u X. st., a njihova prisutnost se tamo bilježi sve do 1810. kada su zbog Napoleonova zakonodavstva benediktinci celestinci (koje je utemeljio Celestin V.) bili prisiljeni otići.

Nakon nekoliko godina priprema, sadašnji samostan je osnovan je 3. rujna 1998. u Rimu. Njihov osnivač i prior je dom Cassian Folsom, OSB. Rodom je iz iz SAD-a, koludrom je postao 1979. u Nadopatiji sv. Majnarda u Indiani, a svećenikom 1984. Studirao je liturgiku u Rimu, a 1992. je imenovan predsjednikom Papinskog liturgijskog instituta. U početku su on i braća živjeli u iznajmljenom stanu, čiju su jednu sobu preuredili u kapelu. Dugo su tražili prikladniji smještaj, no iznenada je došlo do čudesnog obrata. Jubilarne 2000. g. dobili su poziv od nadbiskupa spoletsko-nursijskog Riccarda Fontane da se smjeste u Nursiji. Situacija je bila gotovo idealna: bili su zajednica bez samostana, dok je Nursija imala samostan, ali prazan, bez zajednice. Prihvatili su poziv, unajmili kombi za selidbu, i 2. prosinca 2000., nakon skoro 200 godina prekida, u Nursiji je obnovljen život prema Pravilu sv. Benedikta. Od tada do danas broj redovnika se utrostručio, te im već polagano nedostaje smještajnih kapaciteta. Danas broje oko 20 redovnika. 2008. su u blizini Nursije kupili ruševni kapucinski samostan iz XVI. st., te ga marljivo obnavljaju.

Povjerena im je skrb nad susjednom bazilikom sv. Benedikta (sagrađenom nad rodnim mjestom sv. Benedikta i sv. Skolastike), te nad mnogobrojnim hodočasnicima. Karizma redovnika iz Nursije sastoji se u „povratku izvornom duhu utemeljitelja reda“. S ciljem promicanja liturgijskoga mira koji je Sveti Otac Benedikt XVI. označio unutarnjim pomirenjem, zatražili su i dobili 2009. od Svete Stolice poseban apostolat da njeguju rimsku liturgiju u oba njena oblika (in utroque usu), redovnom i izvanrednom. Njihov grb s lijeve strane prikazuje simbol celestinaca, nekadašnjeg ogranka benediktinskog reda čiji je prethodno samostan bio, a s druge posječeno stablo koje predstavlja uništenu opatiju, iz kojega izbija novi izdanak (Iz 11,1), odnosno samostan.

Kako kaže njihovo geslo, Ora et labora (Moli i radi) uz molitveni život, benediktinci su poznati i po radu. Ovdašnji benediktinci uspješno se bave proizvodnjom piva. Šaljivo napominju kako je njihovo pivo igralo ulogu prilikom izbora pape Franje, jer je njihova Birra Nursia podijeljena svim kardinalima prilikom konklava 2013. Također, njihov pivski meštar se naime, zove Franjo.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.