„Bitka koja je spasila civilizaciju“ – Siget 1566. godine, drugi dio (utvrda i prvi sukobi)

Kako bi se razumjela bitka i tijek bitke nužno je predstaviti strukturu Sigeta. On se sastojao od tri dijela – prvi je „Novi Varoš“, drugi „Stari Varoš“, a treći „Stari Grad“ koji je unutar sebe imao posebno odvojen „Nutarnji Grad“. Svi ovi dijelovi međusobno su bili odvojeni mostovima, od kojih je onaj koji vodi od Starog Varoša do Grada najduži

0

Kako bi se razumjela bitka i tijek bitke nužno je predstaviti strukturu Sigeta. On se sastojao od tri dijela – prvi je „Novi Varoš“, drugi „Stari Varoš“, a treći „Stari Grad“ koji je unutar sebe imao posebno odvojen „Nutarnji Grad“. Svi ovi dijelovi međusobno su bili odvojeni mostovima, od kojih je onaj koji vodi od Starog Varoša do Grada najduži.

Oko Sigeta se nalazila močvara nastala navodnjavanje iz obližnjeg potoka Almaša. Tako je Siget predstavljao pravu bastionsku utvrdu jer je napadač morao redom osvajati jedan po jedan dio, svaki čvršći od prethodnog i svaki s više bastiona, a močvarno područje otežavalo je napade s više strana. Kako je utvrda bila u dobrom stanju Zrinskom je jedino preostalo da od svojih vojnika traži zakletvu vjernosti, a posebno je naglašeno da će se sve izdajnike i neposlušne oštro kazniti. U posljednjim pripremama pred udar branitelji su posložili slamu i goriv materijal u Novom i Starom Varošu, kako bi ga, u slučaju povlačenja kojeg su očekivali, mogli potpaliti na štetu neprijatelja.

Već početkom kolovoza došla je osmanska vojska u blizinu Sigeta, a od 5. kolovoza započinju intenzivne borbe. Sam sultan došao je dan nakon početka borbe i boravio je u šatoru na Šimlehevu, mjesto „frtalj milje“ od Sigeta, pošto je zbog starosti i bolesti bio prisiljen biti izvan borbe, a jedva da je mogao i sam hodati. Osmanska vojska bila je mnogobrojna i povjesničari se uglavnom slažu da je bilo negdje oko 100 000 osmanskih vojnika, od toga dosta elitnih janjičara, i dvije do tri stotine topova, a osim sultana vodio ju je i veliki vezir Mehmed Sokolović. Teški napadi i topovska paljba, koju je koordinirao zapovjednik topništva Aliportug, na Novi Varoš natjerali su u konačnici Zrinskog da izda naredbu za povlačenje u Stari Varoš u večer 9. kolovoza – izgledalo je kao da će se obrana brzo urušiti, no pad Novog Varoša bila je tek uvod u dugotrajnu borbu koja će uslijediti.

Slika: 3D rekonstrukcija utvrde Siget (s lijeva na desno: Nutarnji Grad u uglu Starog Grada, zatim Stari Varoš u sredini te Novi Varoš desno), izvor: https://pazirik.hu/en/projekt/sziget-1566/.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.