Boj za Farkašić: 30 branitelja protiv 10 korpusa JNA – a i pobunjenica na Banovini

Na današnji dan 17./18. listopada 1991. kod sela Novi Farkašić konačno je zaustavljen prodor snaga JNA na Banovinini. Malobrojne snage, svega tridesetak pripadnika 1. bojne 2. A brigade ZNG-a organizirale su kružnu obranu te protuoklopnim sredstvima i u bliskoj borbi razbili daleko nadmoćnije snage dijela 10. korpusa JNA i pobunjenika. Nakon toga ojačane snage obrane pokrenule su protunapad i šokirani agresor potisnut je duboko ka području Glinske poljane

0

Na današnji dan 17./18. listopada 1991. kod sela Novi Farkašić konačno je zaustavljen prodor snaga JNA na Banovinini. Malobrojne snage, svega tridesetak pripadnika 1. bojne 2. A brigade ZNG-a organizirale su kružnu obranu te protuoklopnim sredstvima i u bliskoj borbi razbili daleko nadmoćnije snage dijela 10. korpusa JNA i pobunjenika. Nakon toga ojačane snage obrane pokrenule su protunapad i šokirani agresor potisnut je duboko ka području Glinske poljane.

U boju u kojem su snage JNA izgubile nekoliko tenkova i oklopnih vozila te im je nastradao velik broj vojnika sudjelovala su i trojica Francuza: Jean, Damien i Pierre, koji čuče u sredini. Fotografija je snimljena u Slani, tijekom protunapada u kojem su srpske snage po prvi puta u Domovinskom ratu potisnute na teritoriju RH. Prava je šteta što HTV umjesto sjajnog dokumentarnog filma snimljenog u vlastitoj produkciji o toj bitki na današnji dan emitira toliko puta ispričane priče o aktualnim besjedama sadašnjih predsjednika SAD i RH, Svima ostalima, za utjehu, evo gdje možete pogledati dokumentarac.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=B_T0-XYgCgs&fbclid=IwAR2HI_kHySGE5MR6keXcWH7FK34J2UX63vK1hjmzU0hkRAB92xvzugTTHXc

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.