Crna knjiga: Janjetina za 38 tisuća i sudski proces koji traje 47 godina

Izvor: pixabay.com
0

 

Izvor: pixabay.com

Rasipanje javnog novca u Hrvatskoj toliko je raširena pojava da je teško odabrati pobjednika. Od dvostrukih stupića do milijardi za gubitaše, uistinu se teško odlučiti za favorite. U Studiju 4 o tome je govorio Davor Huić, predsjednik udruge Lipa.

Ta je udruga naime posljednjih godinu dana skupljala primjere rasipanja javnog novca iz analize državne agencije za reviziju, medija i dojava građana. Rezultat tog projekta je tzv. Crna knjiga koju će danas predstaviti javnosti.

Primjera je mnogo, kaže Davor Huić – od načelničkog naručivanja janjetine za 38 tisuća kuna do krupnih stvari poput 4,5 mlrd. kuna koje ćemo izgubiti na jamstvima za brodogradnju.

Kada je riječ o pravosuđu, tu je, kaže, presuda, točnije sudski proces koji je trajao više od 47 godina, a sudac koji ga je naslijedio, mlađi je od samog procesa.

Izvor: pixabay.com

Napomenuo je i da u Hrvatskoj nitko ne odgovara, odnosno ne snosi sankcije zbog netransparentnog trošenja javnog novca.

– Imate državnu reviziju koja daje negativno mišljenje, ali nema nikakvih sankcija i oni mogu to opet ponoviti. Podaci Državnog zavoda za reviziju pokazuju da 25 posto ljudi koji su napravili grešku na koju je revizija upozorila, nisu ispravili tu grešku – kaže.

Izvor: pixabay.com

 

https://vijesti.hrt.hr/495069/crna-knjiga-janjetina-za-38-tisuca-i-sudski-proces-koji-traje-47-godina

Izvor: Udruga Lipa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.