Džihadisti i arheolozi iz Mosula

Bezobzirnim razaranjem bogoštovnih prostora takozvanih nevjernika, dakako u očima džihadista terorističkoga ISIL-a, porušeni su vrlo važni elementi povijesti religija. No s druge strane, u rijetkim slučajevima upravo tim razaranjem dolazi do novih otkrića. Tako je bilo i u gradu Mosulu, na sjeveru Iraka, gdje su teroristi razorili džamiju koja je izgrađena na temeljima drevnoga kršćanskog svetišta u kojemu se navodno čuvao grob proroka Jone, u muslimanskoj tradiciji nazvanoga Junuz

0

Bezobzirnim razaranjem bogoštovnih prostora takozvanih nevjernika, dakako u očima džihadista terorističkoga ISIL-a, porušeni su vrlo važni elementi povijesti religija. No s druge strane, u rijetkim slučajevima upravo tim razaranjem dolazi do novih otkrića. Tako je bilo i u gradu Mosulu, na sjeveru Iraka, gdje su teroristi razorili džamiju koja je izgrađena na temeljima drevnoga kršćanskog svetišta u kojemu se navodno čuvao grob proroka Jone, u muslimanskoj tradiciji nazvanoga Junuz.

Podsjećamo, 24. srpnja 2014. godine snažnom je detonacijom uništeno drevna džamija zbog toga što je to ranije bilo mjesto nevjerničkoga, kršćanskoga bogoštovlja. U velikom napadu na grad protjerani su svi kršćani, s namjerom da Mosul postane grad isključivo muslimana, prvi put u njegovoj povijesti.

Ispod ruševina ove drevne džamije, koja je izgrađena na temeljima nekadašnjega svetišta Asirske Crkve istoka, pronađeni su tragovi do danas nepoznate goleme vojne palače. Novootkriveni tragovi potječu iz vremena Asirskoga Carstva koje je tim područjem upravljalo do oko 600. godine prije Krista.

Otkako je u siječnju 2017. godine grad Mosul oslobođen od militanata ISIL-a, i stručnjaci europskih zemalja rade na arheološkim istraživanjima te vojne palače. „Ekstremisti su prouzrokovali velika oštećenja, ali smo upravo zbog toga mogli steći novi uvid u povijest ovoga kraja”, objasnio je njemački arheolog iz Heidelberga Peter Miglus za novinu „Badische Zeitung“.

Prilikom arheološkoga iskapanja, otkriven je sustav oko 50 podzemnih tunela u dužini od oko jednoga kilometra. Te su tunele islamski džihadisti iskopali i koristili da bi iz podzemlja mogli otuđiti artefakte. Takvi arheološki nalazi bili su velik izvor novčanih sredstava za ovu militantsku državu, po vrijednosti odmah iza crnoga zlata, nafte.

Daljnja arheološka istraživanja pokazat će više detalja o vojnom i kraljevskom kompleksu na ovom drevnom mosulskom brijegu.

 

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.