feldmaršal Svetozar Boroević (Borojević) od Bojne.

Na današnji dan, 2. prosinca 1856. u Umetiću kod Kostajnice rođen je feldmaršal Svetozar Boroević (Borojević) od Bojne

0

Na današnji dan, 2. prosinca 1856. u Umetiću kod Kostajnice rođen je feldmaršal Svetozar Boroević (Borojević) od Bojne.

Školovan je u vojnim školama u Sremskoj Kamenici i Köszegu a Kadetsku školu polazio je u Liebenauu kod Graza. Neko vrijeme na dužnosti u Glavnom štabu nadvojvode Franje Ferdinanda, od 1907. do 1912. bio je zapovjednik zagrebačkog domobranskog okružja i zapovjednik 42. hrvatske domobranske divizije. Godine 1908. podmaršal, 1912. je u Košicama zapovjednik VI. korpusa. Promaknut u čin pješadijskog generala 1914., iste je godine zapovjednik VI. armijskog korpusa. Kao zapovjednik 3. armije odbio je Ruse kod Limanowe, oslobodio tvrđavu Prěmisl prve opsade i držao položaje u Zapadnim Karpatima na prijelazima Dukla i Ljubkov.

Nakon ulaska Italije u rat, 1915. je imenovan zapovjednikom 5. grupe armije koja je branila frontu na Soči protiv talijanskih snaga. Od kolovoza 1917. zapovijedao je 1. i 2. sočanskom armijom. U bitkama na Soči uspješno je provodio aktivnu obranu vještom upotrebom manjih postrojbi, stekavši nadimak „Lav sa Soče“. Godine 1916. promaknut je u general-pukovnika. Car Karlo proglasio ga je u svibnju 1918. feldmaršalom.

Neuspjela austro-ugarska ofenziva 1918. godine donijela je kraj rata u Italiji i Boroević je svoje postrojbe povukao s Piave i Tagliamenta. Nakon potpisivanja primirja ponudio se Narodnom vijeću SHS koje ga je odbilo zbog moguće odanosti Austro-Ugarskoj Monarhiji. Potom se nastanio u Klagenfurtu gdje je ubrzo i umro. Njegovo je tijelo preneseno u Beč gdje je sahranjen je na Zentralfriedhofu, u grobu kojega je, kao i svečani drugi pogreb, platio car Karlo.

Iz fundusa Muzeja predstavljamo grafiku „Feldmaršal Svetozar Boroević (Borojević) od Bojne, barun“ (Nikolaus (Nicolaus) Schattenstein, 1917.).

Izvor: Hrvatski povijesni muzej / Croatian History Museum

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.