FOTO/VIDEO: KOLO SVETOG TRIPUNA Kako su feštali Bokelji na splitskom Peristilu

SPLIT – Gužva je bila na splitskom Peristilu, jer građani i gosti Splita nisu željeli propustiti kolo sv. Tripuna u tradicionalnim uniformama mornara i časnika Bokeljske mornarice. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj, zaštićeno su kulturno dobro Republike Hrvatske. Dojmove iz Splita fotografijom i videom dočarao je naš Velimir Bešić

Foto: Velimir Bešić
0

 

Foto: Velimir Bešić

SPLIT – Gužva je bila na splitskom Peristilu, jer građani i gosti Splita nisu željeli propustiti kolo sv. Tripuna u tradicionalnim uniformama mornara i časnika Bokeljske mornarice. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj, zaštićeno su kulturno dobro Republike Hrvatske. Dojmove iz Splita fotografijom i videom dočarao je naš Velimir Bešić.

– Slavimo 150 godina sv. Tripuna na što smo mi bokeljski Hrvati iz Splita i pripadnici drugih bratovština izrazito ponosni. Ovo impresivno kolo je u čast svetog Tripuna. Zato ne smijemo zaboraviti što je suština tradicije, slavimo Tripuna i Boga, kao što je rekao biskup, ne smijemo dozvoliti da postane svakodnevni folklor jer ovo je svetinja za nas Bokeljane – rekao je Luka Perković, predsjednik Hrvatske bratovštine ‘Bokeljska mornarica 809.’, organizator ove proslave koja se prvi put izvela na Peristilu nakon 150 godina.

– Ovo je danas bilo izvanredno, srce mi je baš veliko što se u Splitu obilježava 150. godišnjica jedne ovakve manifestacije. Stvarno je ovo izvrstan vikend, ljudi su mi se baš pohvalili kako nam je grad izvanredan. Mislim da je ovo pravo vrijeme kada se može vidjeti kakav nam je zapravo grad, malo je ispražnjen od nekih sadržaja, ali ga se opet može doživjeti na pravi način – rekao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Vrijeme nastanka ove manifestacije stavlja se u raspon od 19. do 21. stoljeća. Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj kulturna su baština koju su bokeljski Hrvati doseljavanjem iz Boke kotorske, danas u državi Crnoj Gori, prenijeli u Hrvatsku. Zajednica Bokelja u Hrvatskoj vezana je uz tradiciju poznatih pomoraca i cehovskog udruženja Bokeljske mornarice, bratovštine mediteranskog tipa. Bokelji u Hrvatskoj danas čine brojnu zajednicu organiziranu u bratovštine koje su ujedinjene nazivom „Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809“, a djeluju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku.

Trenutno u Hrvatskoj živi peta i šesta generacija Bokelja koji baštine tradiciju Bokeljske mornarice na teritoriju Republike Hrvatske upravo u aktivnostima bratovština. Svoju tradicijsku baštinu smatraju nezaobilaznim dijelom identiteta pa se zato okupljaju i slave sveca zaštitnika – svetoga Tripuna. Blagdan obilježavaju odlaskom na katoličko misno slavlje i izvedbom kola u svim središtima bratovština u Hrvatskoj.

Svetom Tripunu posvetili su i posebno kolo koje se po predaji prvi put plesalo prilikom dolaska relikvija svetog Tripuna u Kotor 809. g. u čast zaštitnika, pa se ono naziva kolom svetog Tripuna. Često se koristi i naziv kolo Bokeljske mornarice jer ga izvode samo Odredi Bokeljske mornarice. Bokelji se okupljaju svake godine za proslavu sv. Tripuna oko dvaju središnjih događanja. To su Tripundan (3. veljače) i „Bokeljska večer“, s tradicionalnim balom koji se u svakom od gradova u kojima Bokeljska mornarica djeluje održava u različito vrijeme. Ta okupljanja zajedno s kulturnim događanjima (izložbe, koncerti, predavanja i sl.) koje tim povodom bratovštine organiziraju, a odnose se na predstavljanje kulturne baštine Bokelja hrvatskoj javnosti, čine cjelinu koju Bokelji nazivaju Tripundanskim svečanostima.

 

Autor: D. G.

Izvor: morski.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.