Gradovi Hrvatske – komplet od dvije knjige

GRADOVI HRVATSKE (KOMPLET – DVIJE VELIKE MONOGRAFIJE HRVATSKIH GRADOVA)

Izvor: knjiga-znanja-veda.hr
0

 


GRADOVI HRVATSKE

KOMPLET – DVIJE VELIKE MONOGRAFIJE HRVATSKIH GRADOVA

SVIH 127 GRADOVA HRVATSKE

Komplet se sastoji od dvije knjige:

1. GRADOVI KONTINENTALNE HRVATSKE – ( 67 gradova, 328 stranica, više od  750 fotografija u boji)

2. GRADOVI JADRANSKE HRVATSKE – (60 gradova, 384 stranice, više od 1130 fotografija u boji)

Enciklopedijskog sadržaja: obuhvaćaju uvodni sintezni tekst i svih 127 gradova Hrvatske

Monumentalne: velikoga formata, 24,5 x 31,5 cm, tvrdi uvez, zlatotisak i srebrotisak na koricama, najkvalitetniji papir, vrhunski tisak

Opsežne: u razradi pojedinih gradova obuhvaćeni su najznačajniji spomenici kulture po kategorijama: utvrde, stari gradovi, sakralna arhitektura, profana arhitektura, slikarstvo, skulptura, parkovna arhitektura, nematerijalna kulturna baština

Bogato ilustrirane: sadrže više od 1880 fotografija u boji

Prvi dio svake pojedine knjige sastoji se od dva dijela – od uvodnog sinteznog povijesnog pregleda, te od leksikografski organiziranog tijela knjige.

U Gradovima kontinentalne Hrvatske prvi dio knjige naslovljen je Traganje za identitetom – Grad kontinentalne Hrvatske, a u Gradovima jadranske Hrvatske, Traganje za identitetom – Grad jadranske Hrvatske. U njima se pružaju kratki no temeljiti opisi i interpretacija povijesnih okolnosti i silnica što su uvjetovale i oblikovale nastanak i razvoj hrvatskih gradova. Poglavlja su podijeljena na odlomke posvećene pojedinim razdobljima:

a) Antika, srednji vijek, rani novi vijek, itd. u knjizi Gradovi kontinentalne Hrvatske

b) Rimsko carstvo – antički grad, grad u međuprostoru Istoka i Zapada – nastanak Hrvatske države, Mletačka republika i hrvatski Jadran, transformacija jadranske regije u suvremenom dobu), ali i specifičnostima jadranskih gradova (Centralitet i ambijetalnost – o obilježjima slavonskih i jadranskih gradova, te odnosu mikro-gradova i velikih gradova, u knjizi Gradovi jadranske Hrvatske.

Drugi dio svake pojedine knjige je svojevrsna enciklopedija hrvatskih gradova. Abecednim redom svaki grad, od Belog Manastira do Županje i od Bakra do Zadra, ima svoju natuknicu. Natuknice su komponirane prema preglednoj i logičnoj shemi – prvi spomen, zemljopisni smještaj, podrijetlo imena, osnovni momenti povijesnog razvoja ili opadanja, najznačajniji spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti, etnografska baština, itd.

Gradovi – riznica identiteta

Proučavanje gradova, a posebice povijesnih gradova kao ključnih elemenata identiteta nacionalnog prostora, neobično je važno za očuvanje hrvatske nacionalne kulture. Gradovi i spomenici shvaćeni su kao riznica pohranjenih smislova, ali i kao riznica tragova identiteta. Vrijednost grada je u njegovom individualnom karakteru, a povijesni i kulturni identitet gradova iščitava se kroz vidljive simbole u prostoru.

Prikaz redovničke baštine

Evidentna je autorova upućenost u redovničku baštinu, sadržaj obiluje iskazima o crkvenim redovima, svetištima, samostanima, crkvama, kao i opisima crkvenih tornjeva, pročelja, oltara, fresaka te propovjedaonica, pa ova monografija može poslužiti i kao vodič u redovništvo kako kontinentalne tako i jadranske Hrvatske.

Knjige Gradovi kontinentalne Hrvatske i Gradovi jadranske Hrvatske nisu samo privlačan kompendij dosadašnjih znanstvenih spoznaja, već su ujedno i jedan otvoreniji tekst, u kojem ćemo naći i drevne legende, i rijetko spominjane detalje suvremene mikro-povijesti svakodnevice, a usput ćemo se upoznati i s galerijom znamenitih ličnosti koje su rođene u pojedinom gradu. Balogove natuknice su iscrpne i leksikografske, no autor se ne libi iznenaditi nas kakvim komentarom pisanim u osuvremenjenom duhu starih baedekera i guida, ili kulturno-povijesnih putopisnih eseja.

Saznajte više…

https://knjiga-znanja-veda.hr/prodaja-knjiga/knjiga/gradovi-hrvatske-komplet-od-dvije-knjige

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.