Heroj Domovinskog rata: BEKIM BERISHA!

Dana 10. kolovoza 1998. godine u obrani mjesta Junik (Kosovo) od srpske agresije poginuo je kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Bekim Berisha. Berisha (zvani ''Šok'' i ''Abeja'') je sudjelovao u obrani tri države od velikosrpske agresije: Hrvatske, BiH i svoga Kosova, gdje je postao i generalom OVK.

0

 

Dana 10. kolovoza 1998. godine u obrani mjesta Junik (Kosovo) od srpske agresije poginuo je kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Bekim Berisha. Berisha (zvani ”Šok” i ”Abeja”) je sudjelovao u obrani tri države od velikosrpske agresije: Hrvatske, BiH i svoga Kosova, gdje je postao i generalom OVK.

Rođen je u Grabovcu, kraj Peći, na Kosovu, 16. lipnja 1966. godine. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, Berisha se dragovoljno uključio u njezinu obranu od velikosrpske i agresije JNA, unatoč tome što je imao pristojan život u Nizozemskoj. Bio je pripadnik 57. samostalnog bataljuna ZNG RH i sudjelovao u vojnim akcijama u obrani Siska (Komarevo), te u istočnoj Slavoniji. Nakon toga priključuje se hrvatskim specijalnim postrojbama. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, 2013. godine je odlikovan kao istaknuti hrvatski branitelj Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu (ranjen je 16. lipnja 1992. na istočno-slavonskom bojištu) od strane tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića u ime tadašnjeg predsjednika RH, a odlikovan je i od predsjednika Kosova 2010. ukazom ”Heroj Kosova”, te od predsjednika Albanije. Prema riječima generala Bobetka bio je jedan od najboljih i najpouzdanijih vojnika koje je ikad susreo. Na Kosovu mu je podignuto osam spomenika, po njemu je nazvana Vojna akademija Kosovske vojske, jedna kosovska vojna postrojba i jedna vojarna u Prištini, o njemu su ispjevane i uglazbljene četiri narodne pjesme, a TV Priština o njemu je snimila dokumentarni film.

 

Hrvatska Povijest – od A do Ž

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.