Herojski čin crnogorskog kontraadmirala: Čo’jstvo ispred agresije i razaranja!

Dana 29. rujna 1991. godine svoj život je samoubojstvom završio crnogorski kontraadmiral Jugoslavenske ratne mornarice Vladimir Barović, čovjek koji je odbio sudjelovati u agresiji na Hrvatsku i napadati hrvatske dalmatinske gradove i naselja, i umjesto toga radije izabrao smrt

0
Dana 29. rujna 1991. godine svoj život je samoubojstvom završio crnogorski kontraadmiral Jugoslavenske ratne mornarice Vladimir Barović, čovjek koji je odbio sudjelovati u agresiji na Hrvatsku i napadati hrvatske dalmatinske gradove i naselja, i umjesto toga radije izabrao smrt.
Rođen je u Banja Luci od oca Crnogorca o majke Slovenke. Jedno vrijeme bio je zapovjednik Vojno-pomorskog sektora Boka Kotorska. Kao zapovjednik Vojno-pomorskog sektora Pula sudjelovao je u pregovorima oko odlaska okupatorske JNA iz Pule. Iz tog je vremena ostao zapamćen po časnom držanju i izjavi koju je dao: ”Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti.”
Na dužnosti zapovjednika garnizona JNA Pula bio je do 27. rujna 1991. Prvoga dana na novoj dužnosti zamjenika zapovjednika Vojno-pomorske oblasti koju je preuzeo od admirala Mile Kandića, izvršio je na Visu samoubojstvo 29. rujna 1991., u 52. godini života. Ostavio je oproštajno pismo u kojem je između ostalog naveo da se odlučio na časnu smrt ”jer nije htio da ratuje protiv bratskog hrvatskog naroda”.
Za razlog samoubojstva navodi agresiju JNA protiv Hrvatske koja je za njega predstavljala djelo suprotno crnogorskoj časti, “jer se Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio”, a navodi i nemogućnost sprječavanja djelovanja JRM protiv Hrvatske, te neslaganje sa vojnim vrhom JNA, posebno generalima Veljkom Kadijevićem i Blagojem Adžićem. Pokopan je u Herceg-Novom u Crnoj Gori, iako je njegova izričita želja bila da ga se sahrani na Visu.
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović mu je 2016. povodom Dana državnosti Crne Gore posmrtno dodijelio Orden za hrabrost. U čin kontraadmirala JRM promaknut je 22. prosinca 1990. Ukazom Predsjednika predsjedništva SFRJ-a br. 1/76.

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=SNZxXUjthxY&fbclid=IwAR1HmfzlGIkoeFtp2xegyUyJt-HVNFid_-fz73zIDfE63-FOyHSZ3F2xTbI&app=desktop

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.