Ivan Ćelić: UMJESTO ŠARENIH ČARAPA…

Udruga Down Syndrome International (DSI) službeno je odredila 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

0

 

Udruga Down Syndrome International (DSI) službeno je odredila 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Unatoč nekim pozitivnim društvenim promjenama prema osobama s Downovim sindromom, još uvijek nije rijetkost da se prema njima postupa na ponižavajući način, bilo kroz osobni animozitet ili kroz diskriminatornu praksu zapošljavanja.

Možda su najsramotniji primjeri u Danskoj i na Islandu, gdje se prenatalnom dijagnostikom u potpunosti želi iskorijeniti osobe s Downovim sindromom.

Postoje visokofunkcionalne osobe s Downovim sindromom koje su kadre same sebe predstavljati, ali rijetko im se daje prigoda u politici, novinarstvu ili realnom svijetu. Moramo ih naučiti slušati, osnaživati njihov glas u društvu, čak i kad zagovaramo njihova prava.

Ljudsko biće nikada ne valja svoditi na njegovu ‘korisnost’. Oni koji se bore za prava osoba s Downovim sindromom trebaju prestati naglašavati kako i oni mogu biti ‘korisni’. Točno je da i osobe s Downovim sindromom mogu ostvarivati zadivljujuće uspjehe, društveno doprinositi i donositi sreću drugima. No, oni koje utemeljitelj pokreta Vjera i svjetlo Jean Vanier naziva ‘prijateljima vremena’ mogu puno više doprinijeti u ovom nemirnom i rastrojenom vremenu nego što to mnogi misle.

Ljudsko dostojanstvo se nikada ne smije svoditi na to koliko dobro ostvarujemo ciljeve drugih ljudi. Unatoč činjenici da sve više osoba s Downovim sindromom živi dulje, studira na fakultetima i postiže više nego ikad prije, čovjeka ne smijemo vrednovati po tome koliko proizvodi ili doprinosi za društvo.

Prije nekoliko godina u Berlinu je postavljeno Spomen obilježje žrtvama Aktion T4, programa u nacističkoj Njemačkoj po kojem je eutanazirano 300.000 osoba s tjelesnim i psihičkim oštećenjem, koje su smatrali teretom “nedostojnim življenja”. Nakon otvaranja spomen obilježja, njemačka ministrica kulture Monika Graters istaknula je: „Svaki ljudski život je vrijedan življenja. To je poruka koju šaljem s ovog mjesta!” Taj spomenik podsjeća na pogubnu nacističku ideologiju koja je život mjerila “korisnošću”.

Poštujmo prava osoba s Downovim sindromom, radujmo se i veselimo s njima jer su to miljenici Božji!

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.