Jan Ivanjek: Svemirske snage Sjedinjenih država

0

Oružane snage Sjedinjenih Država jučer su postale veće za još jednu, šestu granu. Po prvi puta u više od 70 godina, od ustrojavanja Zračnih snaga Sjedinjenih Država, stvorena je nova grana: Svemirske snage Sjedinjenih država. Prvi zapovjednik Svemirskih snaga je general John W. Raymond, a službeno nosi titulu načelnika svemirskih operacija. Osnovne zadaće Svemirskih snaga biti će osigurati SAD-u slobodu djelovanja u svemiru, iz svemira i prema svemiru te brzo i trajno provođenje svemirskih operacija kako bi se zaštitili američki interesi i odvratila agresija u svemiru.

Svemirske su snage nastale transformacijom Svemirskog zapovjedništva Zračnih snaga, čijih oko 16,000 pripadnika će postupno prijeći u Svemirske snage, a izgledno je da će taj broj u budućnosti i rasti kad najnovija grana oružanih snaga postane operativna u narednih dvije godine. Infrastrukturno, nekoliko baza zrakoplovstva u SAD-u koje su usmjerene na svemirske operacije biti će preimenovane i prebačene u sastav Svemirskih snaga, a moguće je i da organizacijska struktura bude drugačija od eskadrila i krila koje koristi zrakoplovstvo, o čemu još nije donešena odluka.

Izvjesno da je svemir nova domena ratovanja, nakon što su sredstva smještena u svemiru desetljećima pružala kritičnu potporu svim oblicima vojnih operacija, napredak tehnologije čini neminovnim da će se svaki budući sukob većih razmjera, posebno između visokotehnoloških supersila, dijelom voditi i u svemiru. Više to neće biti samo kroz izvidničku, komunikacijsku i obavještajnu potporu, već direktnim, kinetičkim operacijama izvan atmosfere. Kako će postupno druge supersile hvatati korak s razvojem operacija u svemirskoj domeni, izgledna je realizacija i operacionalizacija koncepata poput satelita ubojica, oružja usmjerene energije, a potencijalno i platformi za taktičko i strateško oružje.

Važeći Ugovor o svemiru iz 1967. ne brani militarizaciju svemira, već samo nebeskih tijela, te postavljanje nuklearnog oružja u orbitu. S obzirom na brzinu kojom su u posljednje vrijeme odbačeni neki ugovori o kontroli naoružanja, pitanje je koliko će se velike sile na njega obazirati u narednim desetljećima, posebno dođe li do utrke u svemirskom naoružanju. Izuzetno potentni koncepti oružja za masovno uništenje, poput kinetičkog bombardiranja, ionako nisu zabranjeni, jer se ne radi o nuklearnom oružju.

No u bliskoj budućnosti treba promatrati kako će Svemirske snage uopće stati na noge u narednih godinu i pol, na skromnom budžetu koji bi za prvu godinu trebao iznositi svega 40 milijuna dolara. Od jučerašnjeg ustrojavanja do potentne borbene grane sposobne ratovati izvan atmosfere zasigurno će proći nekoliko godina.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.