Knjiga mjeseca: ‘Sveti Ivan Pavao Veliki’ iz pera pape Franje i don Epicoca

“Sve je jasnije zašto je narod okupljen na Trgu svetog Petra na dan njegova ukopa vikao: ‘Svetac, odmah!’”, udarno već u prvim redovima knjige Sveti Ivan Pavao Veliki piše njezin suautor, Luigi Maria Epicoco. Ta je knjiga rezultat razgovora koje je don Epicoco vodio s papom Franjom od lipnja 2019. do siječnja 2020., a glavna tema bio je lik Ivana Pavla II. koji se, kako vrijeme prolazi, sve više pokazuje u čitavoj svojoj mnogostranosti

0

“Sve je jasnije zašto je narod okupljen na Trgu svetog Petra na dan njegova ukopa vikao: ‘Svetac, odmah!’”, udarno već u prvim redovima knjige Sveti Ivan Pavao Veliki piše njezin suautor, Luigi Maria Epicoco. Ta je knjiga rezultat razgovora koje je don Epicoco vodio s papom Franjom od lipnja 2019. do siječnja 2020., a glavna tema bio je lik Ivana Pavla II. koji se, kako vrijeme prolazi, sve više pokazuje u čitavoj svojoj mnogostranosti.

Upravo ovoga mjeseca, 18. svibnja, obilježava se 102. obljetnica rođenja svetoga pape Ivana Pavla II., a Kršćanska sadašnjost u toj prigodi kao Knjigu mjeseca izdvaja upravo ovu – Sveti Ivan Pavao Veliki. U knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti ta se knjiga može do kraja svibnja kupiti po 30 % nižoj cijeni (za 70 kn umjesto 100 kn).

Svaka njegova gesta, svaka riječ, svaki izbor, ističe u knjizi papa Franjo, uvijek su imali mnogo dublju vrijednost i pretvarali se u znak.

S detaljima duhovne biografije, ali i brojnim anegdotama i crticama, dodirnim točkama dvojice papa, ova knjiga priča priču o svetom Ivanu Pavlu Velikom kroz oči pape Franje.

Među temama o kojima papa Franjo i don Epicoco raspravljaju u knjizi našle su se i one ponajteže koje trenutačno prate Katoličku Crkvu: od pitanja ređenja žena, zloporaba u Crkvi, rodne teorije do važnosti svećeničkoga celibata, ekumenskoga i međureligijskog dijaloga.

Kako u predgovoru knjige ističe don Epicoco, tijekom ovih otvorenih razgovora pružila se providonosna prilika da se prikupe neki dragocjeni autobiografski podatci o životu pape Franje.

„Ovdje skupljamo te mrvice, ‘preostale ulomke’ (Iv 6, 12) učiteljstva pape Franje da ‘ništa ne propadne’ od toga velikog kruha umnoženoga za sve. To je naučavanje koje je Papa pretresao u svojem srcu i svojem umu“, piše Epicoco.

Veći dio knjige otkriva biografske crtice o Ivanu Pavlu II., a svako poglavlje prožeto je odgovorima pape Franje na pitanja don Epicoca o njegovu odnosu s Ivanom Pavlom, njegovim zapažanjima o duhovnosti, osobnosti, događajima u životu i učenju ovoga sveca.

„Ivan Pavao II. bio je slobodan čovjek, sve do kraja, a i u beskrajnoj nemoći koju je proživljavao, siguran sam da je uvijek sačuvao veliku pronicavost i veliku svijest o tome što znači za život Crkve. Možda su mu neka stanja uvećala boli, no sigurno je da je do zadnjega daha bio papa, bez kolebanja“, navodi papa Franjo o Ivanu Pavlu II.

Do kraja svibnja knjigu potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % nižoj cijeni (za 70 kn umjesto 100 kn).

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.