Kune: 29 godina ponosa

Dana 29. travnja 1991. u Vinkovcima je osnovana 3. gardijska brigada Zbora narodne garde Republike Hrvatske (kasnije nazvanog Hrvatska vojska) Kune

0

Dana 29. travnja 1991. u Vinkovcima je osnovana 3. gardijska brigada Zbora narodne garde Republike Hrvatske (kasnije nazvanog Hrvatska vojska) Kune.

Kune spadaju među elitne brigade pobjedničke Hrvatske vojske, a dali su veliki doprinos u obrani i oslobađanju Hrvatske od velikosrpsko-crnogorskog-JNA agresora i okupatora kao i pobjedi nad agresorom i pobunjeničkom tzv. Republikom Srpskom Krajinom.

Brigada je osnovana 29. travnja 1991. u Vinkovcima, iz specijalnih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova RH. Utrojene su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu.

Zajedno sa snagama MUP-a RH, 3. brigada ZNG je na početku nastojala uspostaviti red u Slavoniji i Baranji. U drugoj polovici 1991. pripadnici 3. brigade ZNG su najvećim dijelom branili Osijek, držeći položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjeluju također i u obrani Vinkovaca, za čiju obranu je bilo važno mjesto Nuštar. To je mjesto bilo jedno od onih koji su 1991. bili izloženi brutalnoj srpskoj-JNA agresiji, ali hrvatske postrojbe izborile su pobjedu. Ključnu ulogu u obrani Nuštra imali su pripadnici 3. brigade (inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru).

U bitci za Vukovar cijelo vrijeme u obrani je sudjelovala vukovarska 4. bojna 3. brigade ZNG, koja je pretrpjela teške gubitke, no njezini pripadnici su u gradu heroju ostali do samoga kraja. Pet dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja prema izmučenom Vukovaru.

Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade HV raspoređeni su na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u Bosanskoj Posavini.

Važnu ulogu 3. gardijska brigada HV imala je i u operaciji Maslenica 1993. godine, gdje je njezina taktička grupa prebačena zračnim desantom, sudjelovala u uspješnoj obrani zadarskog zaleđa od srpsko-četničkog protunapada. Posebno se istakla slavonsko-brodska 3. bojna Kobre u obrani Kašića.

Dana 1. svibnja 1995. godine Hrvatska je vojska pokrenula operaciju Bljesak, u kojoj je od srpsko-četničke okupacije oslobođen preostali dio zapadne Slavonije, uključujući i Okučane. 3. gardijska brigada Kune vodila je istočni pravac napada, a njezini tada već visoko obučeni pripadnici sudjeluju u oslobađaju Okučana. Samo tri mjeseca poslije munjevitog Bljeska, Hrvatska vojska pokreće vojno-redarstvenu operaciju Oluja, s ciljem konačnog oslobođenja i brisanja tzv. Republike Srpske Krajine sa tla Hrvatske. 3. brigada HV tada je bila angažirana u operaciji ”Zid”, na osiguranju istoka Hrvatske, u slučaju eventualnog prodora neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 369 pripadnika, 15 pripadnika se vode kao nestali, a preko 1088 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Zapovjednici postrojbe:

29.04.1991. – 17.07.1991. – Ivo Petrinović

18.07.1991. – 26.10.1991. – Stjepan Vukovac

27.10.1991. – 04.12.1992. – Ivan Basarac

05.12.1992. – 12.07.1994. – Josip Zvirotić

13.07.1994. – do kraja rata – Mladen Kruljac

Svim poginulim, ranjenim, nestalim i umrlim pripadnicima 3. gardijske brigade HV Kune neka je vječna slava i hvala.

 

Izvor: Hrvatska povijest od A do Ž, facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.