Luka Marković: “Tko drugima oduzima slobodu, ne zaslužuje ju niti za sebe.”

Na vrlo dojmljiv način izrekao je to američki predsjednik Abraham Lincoln u sljedećim mislima: "Tko drugima oduzima slobodu, ne zaslužuje ju niti za sebe."

Izvor: pixabay.com
0
Koronavirus i potresi iz prošle godine su nam ponovno potvrdili onu dobro poznatu činjenicu, koju od vremena do vremena zaboravimo, da čovjek ne može sve predvidjeti i kontrolirati. Upravo je zbog tog upućen i na druge.
Tako će ostati i u budućim vremenima, bez obzira na napredak na području znanosti i tehnologije. Upravo ta nepredvidiva događanja, i kod manje potresnih doživljaja u svakodnevnom životu, čine nas stvorenjima koja imaju iskustvo patnje i sreće. Bez iskustva patnje i sreće bili bismo svedeni na obične mašine, robote. Kao roboti ne bismo upoznali što znači sloboda, prijateljstvo i ljubav. Smisao takvoga života bi bio upitan.
I koronavirus i potresi iz prošle godine su nam pokazali koliko je važno ispravno shvaćanje slobode. Sloboda ne isključuje nikada dobro drugoga. Nema prave slobode bez odgovornosti, mišljenje je gotovo svih velikih umova svijeta, od antičkih vremena do danas.
Na vrlo dojmljiv način izrekao je to američki predsjednik Abraham Lincoln u sljedećim mislima: “Tko drugima oduzima slobodu, ne zaslužuje ju niti za sebe.”
Poučna misao za naše vrijeme u kojem se pod slobodom podrazumijeva ispunjenje vlastitih želja i prohtjeva, često i na račun drugih, pa i onih najbližih. Nažalost, zloupotreba slobode događa se svakodnevno u braku, obitelji i društvu. Krizna vremena, kao prošlogodišnja, podsjete nas na trenutak koliko je važno ispravno shvaćanje slobode, koja uključuje i dobro drugoga. Ali, nažalost, samo na trenutak. I to pripada ljudskosti, barem onoj koja je sama sebe, slikovito rečeno, izbacila iz raja.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.