N 1: Novi Bandićev ispad prema novinarki N1 koja samo traži odgovor na pitanje

Izvor: N 1
0

Novi Bandićev ispad prema novinarki N1 koja samo traži odgovor na pitanje

Novi Bandićev ispad prema novinarki N1 koja samo traži odgovor na pitanjeIzvor: N1

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još jednom je ponovio svoju neslavnu praksu neprimjerenih ispada prema novinarkama i novinarima.

Najnoviji incident dogodio se danas, kad je gradonačelnik osim verbalnog, posegnuo i za fizičkim omalovažavanjem naše novinarke Matee Dominiković.

I ovaj put zbog pitanja koje mu nije ‘sjelo’. Naime, naša novinarka ga je pitala da komentira izjavu smijenjenog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala. Podsjetimo, Nogalo je Bandiću na prosvjedu poručio:

“Gospodine gradonačelniče, molim vas da sjednemo, razgovaramo i riješimo situaciju. Ako si humanista, ako imamo neki krimen, ja ću se posuti pepelom. Ali i ti se moraš posuti pepelom ako je dio tvoje krivice da si slušao informatore koji su te dezinformirali.”

Razgovor naše novinarke i gradonačelnika zvučao je ovako:

Dominiković: “Boro Nogalo kaže da bi htio razgovarati s vama i sjesti s vama oči u oči.”

Bandić: “Nikada više nećete sa mnom ovako razgovarati.”

Dominiković: “On kaže da bi razgovarao s vama?” 

Bandić: “Jel’ vi mene čujete šta ja govorim?” 

Dominiković: “Zašto ne biste odgovorili?” 

Bandić: “Nisam ja klošar.” 

Dominiković: “Nitko nije rekao da ste klošar. Samo vas pitamo. Biste li bili voljni razgovarati?”

Bandić: “Ti me hoćeš napraviti klošarom. Zadnji put si mi ovo napravila, zadnji put.”

N1 televizija smatra da ovakvi potezi i ponašanje političara, koji bi trebali biti primjer građanima i građankama Hrvatske, nisu prihvatljivi u demokratskom društvu. Posao novinarki i novinara je postavljanje pitanja od javnog interesa. Posao političara i političarki je da na ta pitanja odgovaraju argumentirano, bez vrijeđanja i napadanja. Verbalno omalovažavanje, a kamoli fizičko, neprimjeren je način komunikacije generalno, a pogotovo kada je usmjereno protiv osoba koje su na radnom zadatku.

Zbog toga smo poslali dopise Hrvatskom novinarskom društvu i Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jer smatramo da će njihova reakcija pripomoći u osvještavanju ovog problema.

Dopis smo uputili i Uredu Gradonačlnika, u kojem smo podsjetili na odgovornost dužnosnika kako u obavljanju svoje dužnosti, tako i u ophođenju prema novinarima, a posebno novinarkama.

Smatramo da je ponašanje gradonačelnika Milana Bandića u suprotnosti s demokratskim standardima i rodnom ravnopravnošću. A posebno želimo napomenuti da nas takvo ponačanje neće spriječiti u istraživanju svih tema važnih za ovo društvo i postavljanju pitanja svima – pa i gradonačelniku Milanu Bandiću.

Bandić: Takva pitanja ostavite sebi za redakciju ili slobodno vrijeme

Na pitanje naše Matee Dominiković prije dva dana o tvrdnji Ministarstva graditeljstva da žale što je opet potrošen novac poreznih obveznika na kozmetičke zahvate na Mostu slobode, kao i da ni jedan zagrebački most nema plan i program održavanja, Bandić još jednom nije želio odgovoriti na pitanje.

“Neću gubiti vrijeme na takve bedastoće, imate i kakvo ozbiljnije pitanje. Takva pitanja ostavite sebi za redakciju ili slobodno vrijeme. To što prenosite takve bedastoće, to je vaš problem. Vaše pitanje je deplasirano.”

Nije želio odgovoriti ni na pitanje o Dariju Juričanu, niti o spekulacijama o adventskim kućicama.

Potom je našu novinarku pitao koji je fakultet završila, a kada je ona odgovorila da je završila novinarstvo, kazao joj je da je “instruirana od nekoga” i da bi “kod njega pala na prvoj godini ispita”.

Na koncu je još jednom ponovio da neće odgovarati na pitanja da ne bi bio “bedast”.

Izjava Milana Bandića o “rajcanju” s kraja kolovoza ove godine

Ovim putem podsjećamo na sličan ispad zagrebačkog gradonačelnika prema našoj novinarki Matei Dominiković, kada mu je tijekom konferencije za medije postavila niz pitanja o GUP-u, memorandumu o razumijevanju vezanom za tzv. zagrebački Manhattan, te o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske. Milan Bandić na postavljena pitanja odgovorio je vrijeđanjem. 

“Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno”, glasio je odgovor Milana Bandića na postavljena pitanja reporterke N1 televizije.

Na taj ispad zagrebačkog gradonačelnika reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo. Osudili su najnoviji ispad i podsjetili da su već nekoliko puta reagirali na seksističke ispade Milana Bandića.

Podsjetimo, tada je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je kazala da je riječ o obliku spolnog uznemiravanja. Kazala je da tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, odnosno nalaze se na radnom mjestu. 

“U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija, poput one da ga novinarka ‘rajca’, ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova”, navela je u priopćenju.

Podsjetimo i da je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba tada zatražilo od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića da uputi isprike novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće ne koristi izjave u kojima se omalovažavaju novinarke.

Raniji ispadi Milana Bandića

Podsjećamo i na ranije ispade zagrebačkog gradonačelnika.

U siječnju ove godine na konferenciji za medije novinarkama je kazao da “grakću kao vrane”:

“Vas dvije grakćete. Pa dopustite predsjedniku da odgovori. Nije ovo graktanje, nije ovo moje igralište di ja trčim ujutro, gdje vrane dođu i grakću na mene. Ovo je presica čovjeka koji 18 i pol godina obnaša drugu izvršnu funkciju ove zemlje. Uvažavajte to.”

Novinarki Nove TV Ivani Brkić Tomljenović u studenome prošle godine obratio se sa “sunčeko moje drago”.

U kolovozu 2018. novinarki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov odbio je odgovoriti na pitanje gdje je završilo smeće s divljeg odlagališta u Kozari putu. Umjesto toga joj je rekao: “Vi ste meni k’o učiteljica zločesta, pa daj budite dama fina”.

Ovom prigodom još jednom podsjećamo da je krajnje neprihvatljivo da gradonačelnik glavnog grada pribjegava seksizmu i omalovažavanju.

Potreba za borbom protiv seksizma ističe se u u brojnim međunarodnim dokumentima i instrumentima. Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Konvencija Ujedinjenih naroda o ukidanju svih oblika diskriminacije žena prepoznaju kontinuum između rodnih stereotipa, rodne nejednakosti, seksizma i nasilja nad ženama i djevojčicama.

U ožujku ove godine Odbor ministara Vijeća Europe usvojio je Preporuku o prevenciji i suzbijanju seksizma kojom se, pored ostalog, seksizam definira kao manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, što dovodi do diskriminacije i sprječava napredovanje žena.

Preporuka naglašava da su žene na položajima moći ili vlasti, uključujući javne osobe, posebne mete seksizma jer se smatra da su odstupile od društvenih rodnih normi koje isključuju žene iz javnih prostora ili s položaja autoriteta.

 

Izvor: hr.n1info.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.