Nikola Knez i Hrvatski filmski institut snimili film s ciljem zaustavljanja procesa iseljavanja

Hrvatski filmski institut objavio je svoj novi uradak – “Studij demografije i hrvatskog iseljeništva”. Riječ je o filmu u kojem sveučilišni profesori i studenti govore o novoj akademskoj disciplini i problemima iseljavanja naraštaja talentiranih Hrvata iz Lijepe Naše. – prenosi HRT

Izvor: pixabay.com
0
iseljavanje
Foto: snimka zaslona, izvor: HRT

Hrvatski filmski institut objavio je svoj novi uradak – “Studij demografije i hrvatskog iseljeništva”. Riječ je o filmu u kojem sveučilišni profesori i studenti govore o novoj akademskoj disciplini i problemima iseljavanja naraštaja talentiranih Hrvata iz Lijepe Naše. – prenosi HRT.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=FcOJCs2saxg

– Unatoč tome što ima sve prirodne i ljudske komponente za uspješan razvoj društva, postoji politički status quo između snaga koje žele u potpunosti prihvatiti demokratsko, produktivno, demografski uključivo slobodno tržišno gospodarstvo i onih koji traže isključivo vlastiti interes, ukorijenjen u prošlosti privilegiranih komunističkih elita. To je rezultiralo rastućim nezadovoljstvom stanovništva državnim odlučivanjem i upravljanjem. Službenicima koji toleriraju i time promiču podobnost nad kvalitetom te korupciju nad transparentnošću i odgovornošću. Sve to dovodi do zastoja demokratskog, ekonomskog i demografskog razvoja. Time i do iseljavanja velikog broja mladih ljudi – rekao je producent Nikola Knez.

A kako bi se znanstveno pokušao riješiti taj problem, Sveučilište u Zagrebu osnovalo je Hrvatski studij, odnedavno i Odjel za demografiju i hrvatsko iseljeništvo. Profesori i studenti upućuju poziv mladima i dijaspori da se pridruže i podrže novi program – Studij demografije i hrvatskog iseljeništva.

– Namjera je Hrvatskog filmskog instituta ovim uratkom informirati i potaknuti na suradnju. Cilj je zaustavljanje procesa iseljavanja, stimuliranje procesa povratka. Ukratko, da Hrvati zajednički, diljem dijaspore i u domovini, izgrade bolju, kvalitetniju i sretniju Hrvatsku – dodao je Knez.

 

 

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.