Novi broj Kane: Komunikacija djelima najbolja je komunikacija!

„I u ovom broju Kane svjedočimo koliko nas okupira pitanje medija i njihove važnosti, vjerodostojnosti i budućnosti“, istaknula je u Uvodniku glavna urednica Maja Petranović. Očitost podijeljenosti sveukupne javnosti, one društvene, vjerničke, pa tako i nas kao pojedinaca, također nas pogađa, dodaje urednica, s obzirom na to da su se danas, primjerice, mnogi našli na udaru etiketiranja s obzirom na odluku vezanu uz cijepljenje. To je tek jedna od tema kojih se dotiče novi broj Kane

0

„I u ovom broju Kane svjedočimo koliko nas okupira pitanje medija i njihove važnosti, vjerodostojnosti i budućnosti“, istaknula je u Uvodniku glavna urednica Maja Petranović. Očitost podijeljenosti sveukupne javnosti, one društvene, vjerničke, pa tako i nas kao pojedinaca, također nas pogađa, dodaje urednica, s obzirom na to da su se danas, primjerice, mnogi našli na udaru etiketiranja s obzirom na odluku vezanu uz cijepljenje. To je tek jedna od tema kojih se dotiče novi broj Kane.

Ovaj broj obogaćuju čak dva intervjua. Razgovarali smo sa Zvonkom Francom, svestranim teologom s bogatim iskustvom u radu s medijima (Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, IKA, HKR, Radio Marija), ali i sa živom kreativnom stranom koju pokazuje pisanjem pjesama, glazbom, člancima i kolumnama. U razgovoru je otkrio svoje stavove odnosu Crkve i medija u Hrvatskoj, budućnosti medija općenito, odgoju vjernika za medije i osobnom nadahnuću za rad i stvaranje u kontekstu medija, komunikacije i umjetnosti.

Aldo Sinković razgovarao je pak s dr. Stefanom Kempisom, njemačkim teologom i glavnim urednikom Njemačkog programa Vatikanskog radija, o Katoličkoj Crkvi u toj zemlji, duhu proturječnosti koji ju obilježava, o teološkim raspravama danas i nizu pomalo osjetljivih tema vezanih uz tzv. Sinodalni put, podjelu blagoslova homoseksualnim parovima i sl.

U rubrici Aktualno Stjepan Lice donosi vrlo zanimljiv članak o bl. Charlesu de Foucauldu na pragu svetosti. Naime, na javnom konzistoriju za kanonizaciju, održanom 26. svibnja, potpisom pape Franje na dekretu ispunio je sve potrebno da bude uvršten u popis svetih. Tim potpisom potvrđeno je čudesno ozdravljenje jednoga mladića nakon što je pretrpio tešku nesreću na svojem radnom mjestu. Na dvije stranice Stjepan Lice u novom broju Kane vodi čitatelja dirljivim i blagoslovljenim stazama prema proglašenju svetim Charlesa de Foucaulda.

Stjepan Baloban u ovom broju Kane piše o socijalnoj enciklici Laudato si’ kao socijalno-etičkom i duhovnom kompasu, dok Josip Grbac pod zanimljivim naslovom Poslijeuskrsne misli nakon lokalnih izbora povezuje sliku vjernika i politike, na pragu promjena koje su pred nama, analizirajući pritom smanjenje monopola političkih stranaka i lokalne izbore u širem kontekstu. Među aktualnim temama tu je i članak mladog teologa Martina Svilanovića koji ovoga puta promišlja o konzumerističkim mehanizmima vrloga novog svijeta. Na tragu promišljanja o medijima, influencerima i televizijskim gostovanjima tu je tekst novoga autora u Kani, Borisa Becka (Studio). Političku aktualnost analiziraju pak u svojim tekstovima Stanko Uršić (Suverenost tri četvrtine koje odumiru na sve načine) i Tonči Tadić (Zemlja za šarlatane i blefere).

Kana kao i uvijek donosi i niz svevremenskih tekstova koji se bave vrijednostima, obiteljskim životom, odgojem za medije (Martina Vuk, Ogovaranje – pas koji ne laje, ali grize, Leali Osmančević, Ekran kao ogledalo ili konstrukcija stvarnosti?) … Sjajan tekst Jerka Valkovića u ovom broju Kane bavi se tolerancijom (Krhkost (pragmatične) tolerancije), vlč. Jeronim Ban piše pak o teškoj temi žalovanja roditelja zbog gubitka djeteta, a fra Darko Tepert donosi članak o Liku svećenika u Starom zavjetu.

Putopis čitatelje Kane ovoga puta vodi u afrički Benin, a tu su i stalne rubrike za razonodu (Zdravlje, Film, Biljna ljekarna, Cvijeće …).

Novi broj Kane potražite u našim knjižarama, svojim župama po cijeni od 13 kn ili tiskani primjerak naručite online, a eIzdanje po cijeni od 10 kn možete kupiti ovdje.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.