Odakle kolačić u drevnom rukopisu Svetog Augustina?

Emili Dourish, pomoćnica čuvara rijetkih knjiga i ranih rukopisa u Sveučilišnoj knjižnici u Cambridgeu, nije ni sanjala do kakvog će otkrića doći. Tijekom prelistavanja sabranih djela Svetog Augustina, u rukopisu koji potječe iz vremena Renesanse ona je nedavno pronašla spljoštenu, isušenu, djelimično nagriženu grickalicu, vjerojatno neku vrstu kolačića

foto: pixabay
0

Emili Dourish, pomoćnica čuvara rijetkih knjiga i ranih rukopisa u Sveučilišnoj knjižnici u Cambridgeu, nije ni sanjala do kakvog će otkrića doći. Tijekom prelistavanja sabranih djela Svetog Augustina, u rukopisu koji potječe iz vremena Renesanse ona je nedavno pronašla spljoštenu, isušenu, djelimično nagriženu grickalicu, vjerojatno neku vrstu kolačića.

Dourish je knjigu izvukla s police kako bi jedan dio stavila na internet. Kaže da nije moguće je reći kako je hrana dospjela u knjigu. Jedino je sigurno da se to nije dogodilo tijekom objavljivanja knjige u Švicarskoj negdje između 1528. i 1529. godine.

Cambridge je tu knjigu nabavio od jedne muške škole koja je osnovana prije 450 godina. Tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća ta je škola Cambridgeu donirala više od osam stotina naslova jer ovi imaju bolje uvjete za čuvanje starih rukopisa.

Tijekom godina susreli su se s laticama cvijeća, neočekivanim bilješkama, djelovima srednjovjekovnih rukopisa unutar nekih knjiga…

„Uvjereni smo da osoblje naše knjižnice ne bi dopustilo da netko prilikom pregledavanja knjige stavi kolač u nju“, napisala je Dourish.

Nije prvi put da su Dourish ili njezini kolege pronašli strane predmete u svojim rijetkim knjigama. Tijekom godina susreli su se s laticama cvijeća, neočekivanim bilješkama, djelovima srednjovjekovnih rukopisa unutar nekih knjiga… Jedan posebno zapažen primjer bio je ključ koji je Dourishov kolega pronašao u srednjovjekovnom rukopisu.

 

Izvor: agm-blog.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.