Ovo nije štrajk nego borba za dostojanstvo i novu Hrvatsku

0

Prosvjetari ne štrajkaju samo zbog povećanja plaće, kako to Vlada želi prikazati javnosti, već zbog dugogodišnjeg sustavnog zapostavljanja segmenta obrazovanja i degradiranja učitelja, nastavnika i profesora. Mnogo toga lošega je učinjeno a potrebnog neučinjeno kako bi se smanjio ugled jedne od najvažnijih profesija u društvu. Sada je voda očito došla do grla i ovo je prilika da se pokrenu ne samo potrebne pozitivne promjene usmjerene stabilizaciji sustava obrazovanja, priznanja struke i podizanja ugleda učitelja, nastavnika i profesora u društvu.
Ovaj štrajk bi morao postati okidač za sveobuhvatne promjene koje mora prihvatiti i podržati najšira javnost. Ovako naprosto ne možemo dalje.

Projekt “Škola za život” je prije svega izašao iz HNS-ove radionice kao zadnja slamka spasa ove veletrgovačke stranke. Ministrica koja ga treba provesti nije formalno članica HNS-a, kako bi sce ispalo objektivno, neklijentelistički i politički nemotivirano. HNS se umjesto sindikata uglavio prema Vladi u pregovorima o povećanju plaća s namjerom da u cijelosti istisne sindikate i nametne se kao jedini prosvijetljeni faktor koji je u stanju preobraziti društvo ovim projektom. Najvažniji rezultati toga projekta su smanjenje đačke torbe za 1-2 kg i podijeljenih oko 90 tisuća tableta. Njemački psiholog Manfred Spitzer je u svojoj knjizi “Digitalna demencija” na temelju empirijskog istraživanja među đacima iznio porazne rezultate ovakvih eksperimenata na dječju kreativnost, socijalizaciju, rješavanje konkretnih problema. Projekt “Škola za život” u tom smislu se može dobrim dijelom smatrati školom protiv života, odnosno važnih životnih navika, funkcija i ponašanja. U ovom projektu je očito bio važan ovaj trgovački hardverski dio pod izlikom da sva djeca ne mogu imati tablet. Okruženost ekranima, manjim ili većim ionako je dostigla zastrašujuće razmjere kod uzrasta koji bi morali više komunicirati s prirodom i ljudima.

Ministrica obrazovanja sada u maniri iskušanog PR-a stranke kojoj formalno ne pripada izjavljuje da ne želi biti dio sukoba prosvjetara i sindikata i odmjeravanja mišića. A mi očekivali njenu ostavku danas.

Ruinirali su bankarski sustav, zdravstvo, mirovinski sustav i industriju, a sad hoće i obrazovni koji je najvažniji jer je tu riječ o segmentu koji obrazuje i odgaja djecu za čitav život.

Zbog svega toga tražimo ostavku ministrice obrazovanja i čitave vlade, a stranka Promijenimo Hrvatsku u cijelosti podupiremo zahtjeve prosvjetara koji se ne mogu riješiti samo pukim povećanjem plaća. Ovaj put svi moramo ići do kraja bez ikakvih partikularnih interesa.

I još nešto; nitko iz Vlade nije prosvjetarima i zdravstvenim radnicima objasnio kako to da bankama i fondovima umjesto dovoljnih 4 milijarde kuna koje treba platiti na državne dugove, oni plaćaju preko 8 milijardi kuna. Dakle, novca ima dovoljno u iznosu od 4 milijarde kuna preko potrebnog. Prosvjetari i zdravstveni radnici traže povećanje koje na godišnjoj razini iznosi oko 1 milijardu kuna a Vlada nepotrebno plaća čak 4 milijarde kuna kamata više od potrebnog. Taj novac iz proračuna nije namijenjen prosvjetarima, zdravstvenim ardnicima i drugim ardnicima, već onima koji ga već imaju u izobilju.

Umjesto da radi u interesu građana, odnosno onih koji rade i stvaraju Vlada prosvjetare sada etiketira kao sumnjivu skupinu koja radi za nečije interese i podriva famozni koncept “Plenkovićeve stabilnosti” koja se svodi na stabilno propadanje. U prosvjeti radi oko 65 tisuća radnika a u zdravstvu otprilike toliko pa se oni mogu smatrati ključnim skupinama za promjene zbog brojnosti.

Snagu promjena mogu donijeti i dati samo građani i to masovnim izlaskom na prosvjed. Financijsko iscrpljivanje Hrvatske za potrebe financijske oligarhije a na štetu svih onih koji rade dostiglo je svoj vrhunac kada moramo odlučiti hoćemo li kmetovi ili gospodari svoje sudbine i hoćemo li vratiti dostojanstvo prosvjetnim radnicima ili dopustiti da nam unište sustav obrazovanja i time zatru mogućnost opstanka hrvatskog društva kojemu su predvidjeli slugansku ulogu.

Ova Vlada ne može ispuniti zahtjeve prosvjetnih radnika, jer ih smatra samo problemom “6,11%” i ništa više.

Zato ovo nije štrajk samo za povećanje plaća, ovo je pokret za korjenite promjene za kojima vapimo već dugo.

 

facebook status Promijenimo Hrvatsku

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.