Papa Siksto V. – dobročinitelj Hrvatima – 1590.

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je papa Siksto V. zaslužan za osnutak kasnijeg Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu. Naime, Siksto V. obnovio je crkvu sv. Jeronima smještenu nedaleko od rijeke Tibera, i osnovao je uz nju kaptol namijenjen svećenicima s naših prostora

0

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je papa Siksto V. zaslužan za osnutak kasnijeg Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu. Naime, Siksto V. obnovio je crkvu sv. Jeronima smještenu nedaleko od rijeke Tibera, i osnovao je uz nju kaptol namijenjen svećenicima s naših prostora.

Dana 27. kolovoza 1590. godine umro je papa Siksto V., rođenog imena Felice Peretti. Upravo u vrijeme papa Siksta V. podignut je znameniti obelisk na Trgu sv. Petra u Vatikanu, koji i danas stoji, s visinom od čak 45 metara do vrha križa. Po svemu sudeći Siksto V. bio je izvanredno aktivan papa, koji je uspio izvršiti mnoge projekte, a imao je i velike ambicije koje su ostale neizvršene, nažalost, zbog njegove smrti nakon samo pet godina pontifikata.

Za Hrvatsku je osobito zanimljivo da je papa Siksto V. zaslužan za osnutak kasnijeg Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima u Rimu. Naime, Siksto V. obnovio je crkvu sv. Jeronima smještenu nedaleko od rijeke Tibera, i osnovao je uz nju kaptol namijenjen svećenicima s naših prostora. Papa Siksto V. umro je u Rimu 1590. godine, u 70. godini života. 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=9cz7qpeA3H4&t=267s

 

 

Armoiries du pape Clément VIII : D’azur à la bande crénelée d’or accompagne en chef de trois étoiles d’or posées en bande et en pointe de trois étoiles d’or posées en bande Source du blasonnement : http://www.araldicavaticana.com/pclemente08.htm c.f. Papst Clemens VIII Italian 17th century.jpg Ova grafika uključuje elemente preuzete ili prerađene iz datoteke: Template for Papal coat of arms.svg (by Odejea)

 

 

Izvor: povijest.hr

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.