Petir obilježila završetak Europske godine kulturne baštine izložbom o Majci Terezi u Europskom parlamentu

Saint Teresa of Calcutta - Collage, 48cmx36cm, 2014, by Mirjana Nikolić.
0

 

U Europskom parlamentu u Bruxellesu u utorak, 4. prosinca otvorena je izložba o svetoj Majci Terezi u organizaciji hrvatske zastupnice Marijane Petir.  Izložbu „Svetica iz Skopja, svetica svijeta“ Petir je postavila povodom završetka Europske godine kulturne baštine u suradnji sa Spomen kućom Majke Tereze u Skopju i Skopskom biskupijom predstavljajući tako život i djelo ove velike svetice koja je ostavila nemjerljiv trag u svjetskoj povijesti.

Predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani zahvalio je zastupnici Petir na organizaciji izložbe te istaknuo kako je ovo „izvanredna prilika da se prisjetimo osobe koja je ključno pridonijela vrijednostima koje su u središtu naših demokracija“, dodavši da „Majka Tereza kroz svoju posvećenost siromašnima i napuštenima zapravo personificira vrijednosti koje su u središtu europskih integracija“. Prisjetivši se izložbe koja je postavljena u Vatikanu prilikom proglašenja Majke Tereze sveticom u rujnu 2016. godine, skopski biskup mons. Kiro Stojanov također je izrazio svoju zahvalnost zastupnici Petir na organizaciji ove izložbe posvećenoj „velikoj ženi – građaninu čovječanstva, sv. Majci Tereziji iz Skopja“ te se osvrnuo na kršćanske vrijednosti na kojima počiva Europa. „Europa u svojim korijenima baštini kršćansku kulturu. Ako je kršćanstvo u Europi umorno, mora se obnavljati, a upravo je ova izložba poruka obnove“, istaknuo je biskup Stojanov.

Izvor: pixabay.com

Zastupnica Petir kazala je kako je Majka Tereza „jedna od najznačajnijih žena 20. stoljeća, draga redovnica, duhovita, nadarena, mudra i zadivljujuća žena koja je nosila poruku nade u vremenu u kojem je živjela“ te naglasila kako je „Majka Tereza bila iznimno popularna, ali njezin ‘zvjezdani’ status  nije  dolazio od bogatih već od najsiromašnijih među siromasima o kojima se brinula s velikom ljubavlju. Unatoč tome što je  dobila mnogobrojne nagrade, sebe nikada nije stavljala u prvi plan, već uvijek Krista“.

Petir je također rekla kako je Majka Tereza „smatrala ako doista pripadamo Bogu i želimo mu služiti, onda mu trebamo dopustiti da se posluži nama na onaj način na koji on želi da ga naviještamo. U njenom slučaju to je bila briga o onima o kojima se nitko nije brinuo: siromašnima, bolesnima, umirućima, odbačenima, nerođenima“, istaknula je Petir.
 

Svim prisutnim obratio se i ravnatelj Spomen kuće Arijan Aslanaj sa željom da posjete ovu jedinu memorijalnu kuću posvećenu Majci Terezi. Otvorenje izložbe glazbenom je pratnjom uveličao hrvatski glazbeni sastav Emanul, a prethodila mu je sveta misa koju je predslavio skopski biskup mons. Kiro Stojanov, uz koncelebraciju hrvatskih svećenika.

Izvor: petir.eu

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.