Planinska satnija Velebit

Na današnji dan, 19. srpnja 2008. godine, preminuo je legendarni zapovjednik Planinske satnije Velebit Jerko Kirigin

Foto: Arhiv PS Velebit
0

Na današnji dan, 19. srpnja 2008. godine, preminuo je legendarni zapovjednik Planinske satnije Velebit Jerko Kirigin.

Ovaj poznati hrvatski alpinist porijeklom s otoka Brača rođen je u Zagrebu 1942. godine, a od 1971. do kraja života radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, izuzev razdoblja Domovinskog rata. Bio je vođa prve hrvatske alpinističke ekspedicije na Grenland, te niza drugih ekspedicija, a sudjelovao je između ostaloga i u usponu na Mt. Everest.

Agresija na Republiku Hrvatsku pobudila je u hrvatskim alpinistima motiv da se priključe obrani svoje zemlje na način na koji su najkorisniji. Okupio ih je u ljeto 1991. godine Jerko Kirigin te zajedno s njima osnovao Planinsku satniju Velebit. Ova dragovoljačka postrojba bila je posebna po mnogim karakteristikama, činili su je ljudi raznih zanimanja, razne dobi i uglavnom visoke stručne spreme. Njih sve okupio je Kirigin i rekao im:
„Prijatelji moji, ajmo mi skupit glave, skupit naše iskustvo i znanje i idemo se osnovati kao gorski Zdrug.“
I tako se s vremenom postrojba ustrojila kao Planinska satnija Velebit pri Glavnom stožeru Hrvatske vojske. Od rujna 1991. branila je Velebit zajedno s domaćim stanovništvom iz Lovinca, Svetog Roka, Starigrada i drugih hrvatskih podvelebitskih mjesta. Planinarstvo i alpinizam Jerku Kiriginu bili su u krvi još od rane mladosti, a član HGSS-a postao je davne 1961. godine. U jednom od intervjua kazao je:

„Alpinizam je moj životni hobi, a ovdje smo spojili ugodno s korisnim, s obzirom na ratnu situaciju. Kad možemo po Himalaji, možemo i po Velebitu, to je osnovna logika moja i svih ovih momaka, alpinista, i speleologa koji se time bave cijeli život. I tako, čim smo došli na Velebit, bili smo u svom prirodnom ambijentu i bilo nam je relativno lako odmah se snaći. Mislimo da smo i mi dali neki mali doprinos Hrvatskoj, a malo smo pomagali i ovim dečkima oko nas, koji nisu birali ratišta.“

Kada spominju Kirigina, redom svi pripadnici postrojbe ističu kako on nije bio samo vođa i zapovjednik, već i osoba bez koje satnija ne bi mogla funkcionirati. Pripadnici satnije između ostaloga vodili su i obuku postrojbama koje su nakon 1991. počele stizati na Velebit. Među njima bila je i ATJ Lučko, a njezin nekadašnji zapovjednik Alen Klabot za satniju i Kirigina ima samo riječi hvale:

“Svi oni, cijela ta ekipa bili su vrhunski ljudi. To su neopterećeni, iskreni ljudi, istinski ljubitelji planina. Posebno se isticao zapovjednik Jerko Kirigin, za kojeg mogu reći da boljeg čovjeka, po svim karakteristikama, nisam i za života više neću nikada upoznati.”

 

Izvor – Šulj. Tomislav, Planinska satnija Velebit. Zagreb: Despot infinitus, 2018.

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.