PONOSNO SLAVIMO 110. DUŽIJANCU

0

 

Dragi prijatelji Dužijance!

Bliži se središnja proslava Dužijance 2020. Prilažemo naše priopćenje za javnost. Tako mora biti.

Ponosni smo na sve članove naše Udruge, napose na sve članove Organizacijskog odbora Dužijance 2020. koji su radili sve za ovogodišnju Dužijancu, zdušno i s ljubavlju, u nadi da će ona moći biti održana…

Ponosni smo na svu djecu, mlade i odrasle koji su zdušno i s ljubavlju čistili žito i pleli vijence na čelu s bandašom Josipom Šarčevićem i bandašicom Marijanom Matković. Hvala posebno našem bać Grgi kojemu ni ove godine nije bilo teško plesti vince i učiti mlađe da to čine… Činili su sve to u nadi da će ispletene vijence moći staviti na veliku krunu, napraviti veliki klas, okititi karuce, kojima će moći ponosno proći ulicama našega grada… Očišćenim žitom okititi crkve sv. Roka i Katedrale te blagoslovljene, zlatne klasove podijeliti vjernicima na Euharistijskom slavlju u našoj katedrali-bazilici sv. Terezije.

Hvala i našoj Jozefi Skenderović koja je i ove godine s ljubavlju napravila krunu Dužijance s motivom: Sveti Roko – varoš našu brani. Jedva čekamo da je vidimo na Večernjoj molitvi.

Hvala i svim sponzorima i dobročiniteljima koji su nam na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnje Dužijance.

Ponosni smo na župnike koji su sa svojim mladima, djecom i odraslim župljanima imali snage, i u ovim teškim i nesvakidašnjim okolnostima, držeći se mjera zaštite od virusa, organizirati i održati Dužijance po svojim župama.

Dužijanca nam je svima u srcu i zato traje i trajat će. Opstala je i za vrijeme svjetskih ratova i za vrijeme teških godina ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Slavili smo je i u rodnim i u sušnim godinama kao i onih godina kad je mnogima led potukao ljetinu, i kad je cijena žita bila nepravedno niska…

 

 

 

 

 

Kad vam u petak bude teško što nema Tamburaške večeri i izbora pratioca i pratilja bandašice; ako vam bude teško što neće biti izložbe slamarki ni Folklorne večeri… Kad u nedjelju budete patili što nema ispraćaja bandaša i bandašice iz Kera, što ne možete u katedralu, jer je ograničen broj onih koji smiju biti na misi; ako vam bude teško što neće biti svečane povorke ni predaje kruha Gradonačelniku, što neće biti ni andašicinog kola na Trgu… Sjetite se tada naših pradjedova koji su tijekom povijesti Dužijance također proživljavali teške i bolne trenutke. I prikažimo, kao vjernici, tu bol kao pokoru za svoje grijehe i propuste i kao žarku molitvu za prestanak pandemije virusa COVID-19. I za budućnost čovječanstva, za budućnost naše Zemlje, našega Grada, našega hrvatskog naroda – bunjevačkog roda; sjetite se i naše Dužijance… I recimo tada: Bože, hvala Ti na svemu! Budi volja Tvoja sada i uvijeke!

Ispunimo svoja srca, vjerom, nadom i ljubavlju… Neka postanu stvarnost našega života riječi sv. Pavla, zaštitnika naše biskupije: “Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” (Rim 5,5).

U nadi da ćemo iduće godine ponovo slaviti našu Dužijancu na tradicionalan način i još radosnije i svečanije, ponosni, mirni u duši, radosni u srcu i beskrajno zahvalni

Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca“
Marinko Piuković, direktor UBH „Dužijanca“ i predsjednik Organizacijskog odbora
Ljiljana Dulić, dopredsjednica UBH „Dužijanca“

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.