Populisti svijeta ujedinite se!

Foto: kolaž ilustracija preuzetih s Facebooka.
0

Iako mi već dugogodišnje empirijsko iskustvo govori kako klikom na stranice portala u kratkom roku  riskiram frustraciju, a možda baš zbog toga, ipak uporno „klikčem“  iznova u maniri okorjelog mazohiste u potrazi za što boljim „šutom“. I tako iz dana u dan.

Tko se od nas može poistovjetiti s ovom rečenicom?

Oni koji žive od produkcije takvih novosti znaju da novo brzo postaje staro, čime u eksploatacijskom smislu postaje neisplativo i potrošeno.

Dakle, postoji stalna žeđ za novim, sočnim „uzbudljivim“, „onim što prodaje“!

Konzument svojom potražnjom daje poticaj za novim sadržajem, no ono što treba reći jest da konzument ne utječe sasvim na sadržaj i kvalitetu ponude, jer ona po logici stvari mora biti široka, da se zadovolje svi.

Sada bi se doista moglo mnogo toga reći o u zadnjih petnaestak godina nabujaloj epidemiji reality showova, ali nije cilj ukazati na prozaičnost takve forme u kontekstu njezine društvene funkcije, jer od zabavnog sadržaja ne možete očekivati ništa drugo doli dokolice i kratkog bijega od stvarnosti.

Međutim, što reći kada nositelji društvene odgovornosti (političari u prvom redu), oni koji teže preuzeti ili su već sada legitimni nosioci  pravnog poretka zemlje podlegnu pod pritiskom i svoje djelovanje podvrgnu pravilima zabavne industrije?

Neki će odvratiti – pa što, to prodaje, a što su politički aspiranti nego proizvodi određenog sustava i situacije!?

Kako odgovoriti?

Možda protupitanjem?

Zar želimo da nam Domovinu vode osobe koje kao svoj vrijednosni supstrat nude hrpu glasnih parola kojima supstituiraju nedostatak vlastita sadržaja nudeći pri tome „brda i doline“, a performans im je osnovica rada?

Tako je!

Dajmo odgovornost za vođenje gospodarstva, financija, obrane, obrazovanja onome čija fora skupi najviše lajkova na faceu jer je dovitljiv i plijeni pozornost masa!!!

Možda da nam vođe budu osobe koje svakodnevno krše pravni poredak zemlje pod izlikom pomaganja socijalno ugroženima, makar time do sada nisu riješili problem ni jednog od tih ugroženih? Neka nas vode oni koji su laž ugradili kao model političkog djelovanja!?

Dakako, naći će se tu “neovisnih komentatora” koji će spremno, za koju kunu u džepu, pohvaliti ovakav ingeniozni politički marketing pojedinaca.

Opet, s druge strane uvijek će se naći isto tako “neovisnih analitičara”, kako se to voli reći, koji  će, isto tako za koju kunu u džepu, pokopati isti model kod drugog konkurenta i prokazati ga kao propali projekt nečije kuhinje.

No nemojmo se dati zavesti, nije svakom aspirantu lako uskočiti u te nove cipele.

Nisu svi cirkusanti! Neki su „talioničari“, vrsta samo naizgled u izumiranju. To su oni koji bi i majku založili za vlastiti probitak, ti igraju na duge pruge.

Sve do sada izrečeno je proizvod analize hipotetskih situacija, jer iako nam se čini da smo u uvjetima suvremenog društva svedeni na jedinke u funkciji održavanja tako zadanih okvira ponašanja, mi smo upravo suprotno, vladari situacije.

Kontrola je u našim rukama. Mi dajemo legitimitet ljudima koji nas vode, odatle i pobude nekih da na glasan način govore i čine ono što misle da mi želimo čuti i vidjeti.

A izvršenje obećanog?

O tome… kad-tat.

Fraza „svaka roba ima kupca“ ovdje ne stoji, jer dok robu kupujemo i za nju odgovaramo unutar svojeg kućanstva, „roba“ koja se ovdje nudi, u mandatu koji joj dajemo, nosi dalekosežne posljedice sa reperkusijama i u daljoj budućnosti ne samo za nas nego i za naraštaje iza nas.

Dostojanstvo, moralnost, osjećaj za pravdu u svakom smislu kao vrijednosti bivaju ostavljene po strani, zanemaruju se.

Koliko puta i mi sami sudimo predstavnicima vlasti po njihovoj vanjštini, odijelu, slatkorječivosti bez da smo uzeli vremena i stekli uvida u sve osobne kvalitete tog čovjeka?

Naime, čovjekov rad koji stoji iza njega govori o njemu više od jeftinih fraza koje su nam ponuđene. Sklad njegova obiteljskog života govori o njemu više od jeftinih fraza koje su nam ponuđene. Usklađenost njegova života sa zakonima države, koju je dužan poštivati, govori o njemu više od jeftinih fraza koje su nam ponuđene!

Svaka komponenta  složene ličnosti pojedinca i njezine kvalitete u svojem zbiru trebaju biti dio kriterija po kojem dajemo povjerenje osobi koja će zastupati naše interese i interese naših mladih i to već danas!

Na kraju, odgovornost leži na nama. U „bogatoj ponudi“ birajmo DOBRO!

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.