Povijesne utvrde BiH u kalendaru HKD Napredak

Hrvatsko kulturno društvo Npredak izdalo je godišnji kalendar za 2020. godinu. Motivi na kalendaru su srednjovjekovne utvrde u Bosni i Hercegovini.

0

Napredak svojim kalendarom u dvanaest povijesnih priča o srednjovjekovnim utvrdama u Bosni i Hercegovini želi ukazati na njihovu važnost te ukazati na bogatu kulturnu baštinu i potrebu za obnovom srednjovjekovnih utvrda.

Kalendar je napisan na hrvatskom i engleskom jeziku. Hrvatinićeva Jajačka tvrđava otvara godinu, a zatim slijede utvrde kroz mjesta u Bosni i Hercegovini: Stari grad Tešanj, Vidoški grad, Travnička tvrđava, pa cazinski Ostrožac i hercegovački Stjepangrad, srednjovjekovna blagajska utvrda.

Srpanj je obilježen motivom Srebrenika, kolovoz predstavlja dobošku tvrđavu u Gradini, a rujan hercegovu zemlju u Počitelju. Listopad je za one koji poznaju povijest pripao prijestolnici bosanskog kraljevstva Bobovcu, dok studeni prati rijeku Vrbas kod Banja Luke i prelijepu kamenu tvrđavu Kastel. Prosinac zatvara godinu s tvrđavom Herceg Stjepana, smještenoj iznad Ljubuškog.

Dvanaest priča u dvanaest slika o utvrdama u Bosni i Hercegovini kalendar je HKD Napretka koji je opisan kao kultura sjećanja zapisana na dvanaest listova.

Urednik i autor kalendara kalendar za 2020. godinu je Miroslav Landeka, za prijevod tekstova na engleski jezik zaslužna je Anita Vlašić, a za lekturu Ivana Barišić

 

Autor:

Izvor: hrt.hr

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.