Predstavljena knjiga „Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom“

U knjižnici „Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu 3. ožujka 2020. predstavljena je knjiga Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom = The Collection of Modern and Contemporary Art of the Shrine of Our Lady of Škrpjel on an Island off Perast, autora Brguljana, istraživača i promicatelja kulturne baštine Boke kotorske, a u izdanju NIP „Gospa od Škrpjela“ iz Perasta

0

 

U knjižnici „Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu 3. ožujka 2020. predstavljena je knjiga Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom = The Collection of Modern and Contemporary Art of the Shrine of Our Lady of Škrpjel on an Island off Perast, autora Brguljana, istraživača i promicatelja kulturne baštine Boke kotorske, a u izdanju NIP „Gospa od Škrpjela“ iz Perasta. O knjizi i autorovom radu nadahnuto su govorili recenzenti knjige akademik Tonko Maroević i  profesor Nikola Albaneže, urednica dr. sc. Ivana Mance i autor, uz uvodnu riječ ravnateljice knjižnice prof. Jasne Kovačević, a u prisustvo brojne publike predvođene veleposlanikom Crne Gore Nj. E. Borom Vučinićem u pratnji suradnice gospođe Tonje Madunović, što je događaju dalo međunarodni značaj.

 Autor, Željko Brguljan, uz vrhunski dizajn Marija Aničića, novom knjigom nas vodi kroz dosada slabo poznatu zbirku modernih i suvremenih umjetničkih djela u znamenitom pomorskom svetištu Gospe od Škrpjela na istoimenom otočiću u Boki Kotorskoj, prezentirajući javnosti još jedan segment bogate i slojevite kulturne baštine božanstvenog zaljeva s juga Jadrana.

 “Obrađena zbirka nastaje kontinuirano već čitavo jedno stoljeće, nizom zavjetnih darova ili samo poklona kako autora umjetničkih djela tako i vjernicima koji su se htjeli zahvaliti škrpjelskoj Gospi na uslišenim molbama. Zbirku čini 80-ak radova (slika, skulptura, keramičkih figura) 67 umjetnika iz desetak zemalja (najviše je hrvatskih i crnogorskih umjetnika), nastalih u razdoblju od 20-ih godina prošlog stoljeća do naših dana. Iako je većina djela smještena u jednoj prostoriji škrpjelskog Muzeja, zbirci smo pridružili i neke radove iz ostalih prostora kompleksa svetišta, kao i vrata crkve (K. Angeli Radovani), oltarnu palu na bočnom oltaru crkve (V. Stanić) i Alfirevićevu bistu na samom otoku (I. Vukušić)“. 

 Knjiga je izašla trudom upravitelja svetišta mons. Srećka Majića i autora, koji je ujedno i suizdavač, te je primjer i uspješne međunarodne suradnje. Velik prilog kvaliteti ovog dvojezičnog izdanja (hrvatsko – englesko) dali su i autori fotografija (S. Kordić i drugi), prevoditelj (G. McMaster), recenzenti (T. Maroević, N. Albaneže), urednica (I. Mance), ostali suradnici te Tiskara Zelina.   

 

Izvor: radio dux

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.