Slavimo spomendan prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospe od Zdravlja

Marija se od djetinjstva posvetila Bogu, potaknuta Duhom Svetim, čijom je milošću bila ispunjena u svom bezgrešnom začeću

fotografija Dražen Zetić
0

Marija se od djetinjstva posvetila Bogu, potaknuta Duhom Svetim, čijom je milošću bila ispunjena u svom bezgrešnom začeću.

Danas slavimo spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije. Godine 543. posvećena je Crkva svete Marije Nove, podignute kraj jeruzalemskog hrama i tu posvetu slavimo zajedno s Istočnim kršćanima.

Marija se od djetinjstva posvetila Bogu, potaknuta Duhom Svetim, čijom je milošću bila ispunjena u svom bezgrešnom začeću. Danas se sjećamo tajne potpunog prikazanja, darivanja i posvećenja Bogu. One koju je sam Bog odabrao za Majku svoga Sina,  a kao posljedicu toga i za Majku Crkve.

Apokrifna književnost ispunjena brojnim legendama, izvještava o Marijinom prikazanju kao o izuzetno svečanom činu, popraćenom mnogim čudesnim događajima. Mariju su roditelji obećali Bogu i doveli je u hram kad su joj bile tri godine. Bilo je to u pratnji velikog broja hebrejskih djevojčica koje su u ruci nosile zapaljene baklje. U svečanosti su sudjelovale hramske vlasti, pa i sami anđeli koji su radosno pjevali. Do ulaza u hram bilo je 15 stepenica kojima se Marija sama popela. U hramu su joj hranu donosili anđeli.

Apokrifni pisci žele istaknuti da je Marija od prvog trenutka svog postojanja bila puna milosti i predodređena za dostojanstvo bogomajčinstva kojim je nadišla i anđele. Bog je svojom milošću pripravio Marijino tijelo da ono postane hramom Božjega Sina, svetinjom nad svetinjama, u kojoj se utjelovio i nastanio Sin Božji. Ona je prikazana, posvećena Bogu i predodređena za velike stvari, za ostvarenje Božjega plana o spasenju čovjeka.

Gospa od Zdravlja 

Blagdan Gospe od Zdravlja kojoj su u krajevima negdašnje Mletačke Republike bile podignute brojne crkve i kapele, vezan je uz jedan događaj. Kad je 1630. Na području Mletačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji odnijela više od  80 tisuća života, mletački se Senat obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet baš na današnji dan, 1631. godine, da će Mariji, ako prestane kuga podići crkvu.

Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je veličanstvena crkva 1687, Madona della Salute. Pobožnost prema Gospi od Zdravlja došla je iz Venecije i u južne hrvatske krajeve, gdje su joj posvećene mnoge župe, crkve i kapele.

 

 

Izvor: zupajastrebarsko.hr/Laudato/M.B.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.