Šok na zapadu: Alžir kupuje 42 ruska zrakoplova Su-57, Su-34 i Su-35 – Pogledajte što se dogodilo Gaddafiju

Izvor: pixabay.com
0

Alžir je sklopio tri ugovora o kupnji Su-57, Su-34 i Su-35. 14 zrakoplova od svakog modela, objavila je alžirska stranica Menadefense. Dvojica alžirskih stručnjaka za sigurnost i obranu komentirali su strateški značaj ovih novih akvizicija.

Alžir će od Rusije nabaviti stealth borbene zrakoplove Su-57, čime će postati prvi kupac kome će proizvođač Sukhoi izvesti ovaj vodeći borbeni zrakoplov 5. generacije, kaže alžirska vojna informativna stranica Menadefense. Osim toga, mediji preciziraju da su zrakoplovne snage Alžira također potpisale još dva ugovora koja se odnose na kupnju bombardera tipa Su-34, te zrakoplove zračne dominacije Su- 35.

Menadefense izvještava da je odluka o nabavi 14 Su-57 donesena prošlog ljeta nakon posjeta alžirske delegacije zrakoplovnoj izložbi MAKS-a u Moskvi. Prema njegovim riječima, tijekom posjeta alžirsko izaslanstvo pod vodstvom generala bojnika Hamida Boumaïze, zapovjednika zrakoplovnih snaga, detaljno je ispitalo predmetnog lovca. General Boumaïza, bivši pilot MiG-29, čak je bio jedan od rijetkih stranaca koji su na simulatoru isprobavali ruski  stealth zrakoplov, dodao je isti izvor dodajući da bi ti sporazumi trebali biti zaključeni 2025. godine.

Dva dodatna ugovora o kupnji Su-34 i Su-35 s po 14 zrakoplova također su potpisana kako bi se zamijenili zrakoplovi koji će se u sljedećim godinama povući iz flote zrakoplovnih snaga.

U intervjuu, Akram Kharief, stručnjak za sigurnost i obranu, te glavni urednik stranice Menadefense, rekao je da je “uspon marokanskih zračnih snaga s nabavom 25 F-16 Vipersa i pojava F-35 u talijanskoj floti, motiviralo Alžir za donošenje brze odluke”.

Alžirska nabava Su-57 “revolucija je na zapadnom rubu Sredozemlja”, rekao je, dodavši da se na tlo Afrike po prvi put pojavljuje stealth zrakoplov 5. generacije. To je također bez presedana na Mediteranu, jer ovdje samo Izrael i Italija imaju stealth zrakoplove tipa F-35″, te dodao: “čak ih ni Francuska nema”.

Gospodin Kharief je objasnio da “strateška važnost Su-34 leži u činjenici da je ovaj bombarder dugog dometa sposoban za obavljanje operacija tisućama kilometara daleko, što proteže ofenzivne mogućnosti zračnih snaga Alžira”. “Su-34 je također zrakoplov koji se može obraniti i kojeg ne treba pratiti”, rekao je, podsjetivši “da se dokazao u ratu u Siriji”.

Sa svoje strane, bivši pukovnik alžirskih obavještajnih službi, Abdelhamid Larbi Chérif, objasnio je za da je “Mediteran, posebno njegov zapadni bok, uvijek bio strateški prostor nadmetanja svih glavnih svjetskih sila”. “Nesigurnost koja je zavladala u Magrebu i na Sahelu nakon pada libijskog vođe Muammara Gadafija, 2011. godine, izaziva zabrinutost koju alžirske civilne i vojne vlasti vrlo ozbiljno shvaćaju”, ukazujući da je “tome dodatno pogoršalo situaciju preusmjeravanje terorističkih organizacija u Magreb i Sahelu nakon njihovog poraza u Siriji i Iraku”.

Bivši visoki časnik istaknuo je “povećanje gospodarskog značaja Afrike koji budi požude mnogih sila, posebno bivših kolonizatora”. “Da biste se uvjerili u to, sve što morate učiniti je pogledati strane vojne razmještaje u Maliju, Nigeru i drugdje u Africi”, završava sugovornik.

 

Autor: Nermi N.

Izvor: logicno.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.