Stepinčevo u Kršćanskoj sadašnjosti – niz naslova sniženih 30 %

Katolička Crkva u Hrvatskoj 10. veljače slavi spomendan blaženoga Alojzija Stepinca, zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala. Kako je poznato, nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U namještenom (montiranom) sudskom postupku osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnoga rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine bio je u kućnom pritvoru u Krašiću

0

 

Nema važnije zadaće u životu pojedinca negoli vlastita duhovna izgradnja.

  1. Alojzije Stepinac

Katolička Crkva u Hrvatskoj 10. veljače slavi spomendan blaženoga Alojzija Stepinca, zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala. Kako je poznato, nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U namještenom (montiranom) sudskom postupku osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnoga rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine bio je u kućnom pritvoru u Krašiću.

Niz djela o bl. kardinalu Alojziju Stepincu objavila je i Kršćanska sadašnjost, a od 2. 2. do 17. 2. 2021. mogu se u našim knjižarama i web knjižari kupiti po 30 % nižoj cijeni.

Kad hrabrost prevlada (Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945.), autorice Esther Gitman knjiga je o Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i o hrabrim ljudima koji su ih, ponekad i pod cijenu života, spašavali. Teza je ove knjige da su tisuće građana NDH, unatoč upozorenjima vlasti da će biti oštro kažnjeni, riskirali svoje živote i živote članova svojih obitelji odlučivši se za spašavanje Židova. Istaknuto mjesto u tome nizu zauzima zagrebački nadbiskup, danas bl. kardinal Alojzije Stepinac.

Esther Gitman uložila je mnogo napora u istraživanje arhivskoga gradiva, u razgovore s preživjelima ili njihovim potomcima te u otvoreno propitivanje literature kako bi saznala koji su sve ljudi, s kakvim moralnim predispozicijama i s kakvom maštovitošću spašavali Židove od sigurne propasti. Pronašla je da je bilo cijelih sela, tvorničkih kolektiva, ustaških časnika, seoskih župnika, časnih sestara i pojedinaca koji su riskirali svoje živote kako bi spasili tuđe. Bili su to uistinu časni, ali iznad svega hrabri ljudi, kojima do sada nije odavano dužno poštovanje i potrebna pozornost. Knjiga Kad hrabrost prevlada ispravlja tu povijesnu nepravdu. Na akciji se umjesto za 150 kn može kupiti po cijeni od 105 kuna ovdje ili u knjižarama Kršćanske sadašnjost.

Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights, također je knjiga autorice Esther Gitman. Napisana na engleskome jeziku, ova knjiga istražuje kako je mladi svećenik iz ruralnog dijela Hrvatske, Alojzije Stepinac, postao junak svojega naroda, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Poput starozavjetnog proroka, nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom triju totalitarnih režima. Branio je učenje Crkve i tako pokazao kako religiozan čovjek u skladu sa univerzalnim vrijednostima može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti. Tijekom akcije ova se knjiga može kupiti ovdje ili u knjižarama po cijeni od 119 kn.

Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća zbornik je radova  s istoimenoga znanstvenog skupa održanoga u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskoga 2015. godine. U središte znanstvenog pristupa uzima povijesni izvor i njegovu kritiku, što se nastoji analizirati i interpretirati sukladno duhu doba u kojem je nastao, mimo političkih, socijalnih i inih dnevno-političkih usmjerenja današnjice.

Osobit prinos Zbornika čine dvije cjeline historiografskog dijaloga hrvatskih i srbijanskih povjesničara o odnosu kardinala Stepinca prema vlastima Nezavisne Države Hrvatske te kardinalovu odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Struktura zbornika slijedi utvrđeni red zbivanja za odvijanja znanstvenog skupa i podijeljena je u dvije osnovne cjeline – uvodnu i znanstvenu. U uvodnoj se uz pozdravne riječi kardinala Josipa Bozanića i prof. dr. sc. Željka Tanjića nalazi integralno izlaganje dr. sc. Esther Gitman popraćeno znanstvenim aparatom. Znanstveni dio Zbornika čini deset znanstvenih radova, a napose valja izdvojiti pogled iz britanske perspektive dr. sc. Robina Harrisa. Cjelokupni tekstovi objavljeni su i na hrvatskom i na engleskom jeziku u sklopu ovoga djela koje se u sklopu ove akcije u knjižarama ili ovdje može kupiti po cijeni od 196 kuna (umjesto 280 kn).

Među ostalim naslovima u sklopu akcije Stepinčevo u Kršćanskoj sadašnjosti izdavajamo i In search of cardinal Stepinac (Zvonimir Gavranović), Riječka Crkva u razdoblju fašizma (Marko Medved), Mučeništvo strpljivosti. Sveta Stolica i komunističke zemlje, 1963. – 1989. (Agostino Casaroli), i Svećenici u politici (Ana Biočić).

Akcija traje do 17. 2. 2021. u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i u web knjižari.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.