‘Tajna Karola Wojtyle’: Je li ga spasila zagonetna Gospa iz Fatime?

U marijanskom mjesecu svibnju, koji obilježavamo i prigodnom literaturom o Mariji, s posebnom se pobožnošću prisjećamo i svetoga Ivana Pavla II.

0

U marijanskom mjesecu svibnju, koji obilježavamo i prigodnom literaturom o Mariji, s posebnom se pobožnošću prisjećamo i svetoga Ivana Pavla II.

Upravo je na dan Gospe Fatimske, 13. svibnja, ta povezanost posebno izražena. Naime, atentat na Ivana Pavla II. pokušan je na dan Gospe Fatimske 1981. Otada je uvjeren da mu je ona spasila život.

Zanimljive okolnosti o tom događaju sabrao je u knjizi Ivan Pavao II. – Tajna Karola Wojtyle novinar Andreas Englisch koji je gotovo 18 godina kao izvjestitelj pratio Papu u Vatikanu i na njegovim putovanjima diljem zemaljske kugle. U jednom se tako dijelu osvrnuo na Papino putovanje u Fatimu 13. svibnja 2000. godine, u kojem pritom opisuje i pokušaj atentata iz 1981. i niz manje poznatih detalja.

„Nakon što je zrakoplov sletio u Lisabon, papa je odmah nastavio let helikopterom u Fatimu. Policijska pratnja u ludom je tempu otpratila nas novinare zatvorenom autocestom u Fatimu. Kao pripadnici novinarskog poola treba li smo biti nazočni kad papa ude molio pred Gospinim kipom. Grad Fatima bio je u izvanrednom stanju. Izgledali mi je kao da se na tom mjestu skupio čitavi Portugal. Došlo je više od 800.000 ljudi. Posvuda su visjele Gospine slike. (…) Kad smo napokon bili u blizini, uspio sam vidjeti da je papa upravo stigao. Papamobil se s obližnjeg mjesta za slijetanje helikoptera  polako probijao kroz mnoštvo. (…) Papa je molio na mjestu na kojem je nekoć stajala česmina na čijoj su grani djeca, kako su tvrdila, 13. svibnja 1917. vidjele Majku Božju. Marijini štovatelji raznijeli su stablo do korijena. Nije ostao ni najmanji trag česmine. Na mjestu ukazanja sagrađena je kapelica, no srušena je 1922. u napadu dinamitom. Kapelica je ponovno sagrađena i papa je sad molio pred Gospinim kipom.

Pokušavao sam se usredotočiti na Ivana Pavla II. Stajao je potpuno sabran pred Gosppom i dodirnuo mali kup, veličine ni koliko ljudska ruka. Kleknuo je i molio.

Rijetko sam ga vidio tako sabranoga, tako utonuloga u molitvu. (…) Poznajem papino lice i znam kad mu je nešto važno, a molitva pred Fatimskom Gospom bila je za njega vrlo važan trenutak. Znao sam na što je mislio:  13. svibnja 1981. turski je terorist Ali Agca napunjenim pištoljem tipa Browning ciljao u papinu glavu. Gotovo je nemoguće preživjeti pogodak u glavu iz te blizine i ispaljen iz tog pištolja. Ali u trenutku kad je Agca pomaknuo prst, papa se sagnuo. Jedna djevojčica pružila mu je malu sličicu da je blagoslovi. Papa se sagnuo u pravom trenutku, u djeliću sekunde. Prvi je metak prozujao iznad njega i zabio se u ruku jedne redovnice. Agca je odmah zapucao još jednom. Metak je otišao u prazno. Tada je atentator izgubio živce. Nije više ciljao u glavu nego u papin trbuh i pogodio. Ivan Pavao II. se srušio.

Istom nakon četiri dana papa je opet došao k punoj svijesti. Još je jednom umakao smrti, jedva umakao. Liječnici koji su ga liječili u bolnici Gemelli na rubu Rima imali su iznenađenje za papu. Pokazali su mu rendgensku snimku na kojoj se vidjela putanja metka kroz njegovo tijelo. Kirurg Francesco Cruscitti rekao je tada papi koji je ležao na bolesničkom krevetu:

‘Čini se nevjerojatnim, ali metak je u dlaku prošao uz životno važne organe i opisao čudnu krivulju. Čini se kao da ga je zadržala i preusmjerila neka snaga, neka nevidljiva ruka u vašemu tijelu, Vaša Svetosti.’

Ivan Pavao II. tada je zamolio da ga se ostavi samoga, a zatim je pozvao svoga tajnika don Stanislawa Dsziwisza i dao mu nalog: ‘Donesi mi dokumente iz Fatime.’

Napad se dogodio 13. svibnja 1981., a 13. svibnja 1917. Gospa Fatimska prvi se put ukazala djeci u tom portugalskom selu. Je li to bio slučaj?

Je li bio slučaj da je mala djevojčica pokazala papi sliku Fatimske Gospe, što je bila gesta koja mu je spasila život? Je li bio slučaj da upravo slika Majke Božje spasi papu koji je svoj život i svoju vladavinu posvetio Gospi pod geslom Totus tuus i koji u papinskom grbu nosi slovo M, što znači Marija? Je li ga spasila zagonetna Gospa iz Fatime? Na njegovu sam licu u tom trenutku u Fatimi vidio da je on siguran da ga je Gospa spasila. Prepoznao sam zahvalnost u njegovim očima, i primijetio da se ne može otrgnuti od toga mjesta. Vidio sam da mu je to što je molio bilo duboko u srcu. Molio je iz dubine duše. Nisam si to mogao objasniti. Nisam slutio da je znao nešto što ja u tom trenutku još nisam znao, ali što ću saznati već sljedećeg dana.“

Ulomak je preuzet iz knjige Andreasa Englischa Ivan Pavao II. – Tajna Karola Wojtyle koja je do kraja svibnja na akciji u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i web knjižari kao Knjiga mjeseca (60 kn umjesto 100 kn).

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.