Tau – Franjin najdraži znak

Znak tau mnogi nose oko vrata, no znaju li što on predstavlja i zašto je baš sv. Franji bio najdraži znak.

St. Francis of Assisi - Collage, 48cmx36cm, 2014, by Mirjana Nikolić. https://www.youtube.com/watch?v=og1MaJPbsew
0
Znak tau mnogi nose oko vrata, no znaju li što on predstavlja i zašto je baš sv. Franji bio najdraži znak.

Budući da tau sliči na Kristov križ, sv. Franji je bio omiljeni simbol. Sv. Franjo je nadasve ljubio križ, stoga još većom ljubavlju i vjerom prihvaćao ovaj znak. Tim znakom se potpisivao. Tau je, dakle, Franji bio najdraži znak, njegov pečat, znak koji otkriva duboko duhovno uvjerenje da je jedino u Kristovu križu spas svakoga čovjeka.

Onaj koji bude nosio ‘tau’ naći će milosrđe!

Godine 1215. na IV. je Lateranskom saboru bio prisutan i Franjo jer je tada papa Inocent III. potvrdio njegov Red. Sabor je otvoren Papinim govorom koji je sadržavao i ove riječi: “Nosimo ‘tau’ ako tvrdimo: ne želim se ničim drugim hvaliti osim križem Gospodina našega Isusa Krista. (…) Onaj koji bude nosio ‘tau’ naći će milosrđe, znak pokorničkog života obnovljenog u Kristu”.

Da se Franjo potpisivao znakom “tau”, svjedoče nam dvije pismene potvrde. Prva je vlastoručni spis blagoslova bratu Leonu, a druga “Pismo svim klericima”, čiji se izvornik izgubio, ali je otkriven prijepis koji je bio pisan između 1229. i 1238.

U tom je smislu tau postao specifičnim obilježjem, na neki način simbolom trećega franjevačkog reda, zbog čega ga nalazimo i u grbu pok. šibenskog biskupa Srećka Badurine, koji je pripadao redu franjevaca trećoredaca. Iz istoga razloga tau i danas kao svoj znak nose pripadnici svjetovnoga franjevačkog reda, pripadnici i simpatizeri Frame – franjevačke mladeži.

Kristov križ je univerzalni simbol svih kršćana!

To, dakako, ne znači da taj znak ne nose i neki drugi koji nisu neposredno povezani uz franjevačke redove i uz franjevačku duhovnost. Tau je jednostavno križ Isusa Krista na kojem smo opečaćeni njegovom krvlju i, kao takvi, uskrsli smo u novi život.

Kristov križ je univerzalni simbol svih kršćana, a s obzirom na povijesne okolnosti poprimio je različite oblike u skladu s kulturom i odrednicama pojedinog naroda. O tim raznim oblicima križa pisali smo ranije, a o tome možete pročitati ovdje:

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.