Tomislav BERONIĆ: Pala u vodu teorija o doseljavanju Hrvata u VII. stoljeću

Teorijama koje više NE DRŽE VODU pridružilo se i doseljavanje u VII. stoljeću

Hrvatska u doba kralja Tomislava; autor: T., karta mogućeg prikaza doba vladavine duxa li rexa Tomislava početkomo desetog stoljeća
0

Teorijama koje više NE DRŽE VODU pridružilo se i doseljavanje u VII. stoljeću. Ova je teorija nastala u austrijskim akademskim krugovima kao jedan od instrumenata politike bečkog dvora da hrvatske zemlje izgube atribute kraljevstva i postanu nasljedne zemlje porodice Habsburg. Kroz gotovo 200 godina teorija doseljavanja Hrvata i Slavena uopće na prostore rimskog Ilirika bila je nešto što se nije dovodilo u pitanje.

U proteklih godinu – dvije javnosti su postali dostupni vrlo snažni argumenti protiv tzv. Ćirilometodske teorije o postanku glagoljice, te, što je posebno značajno i argumenti koji pokazuju da je Kosinjska tiskara, a ne Venecija, mjesto u kojemu je 1483. godine knez Anž Frankopan dao izraditi prvu hrvatsku tiskanu knjigu – Misal po zakonu rimskog dvora.

Nakon nekoliko stoljeća (auto)cenzure i stalnog omalovažavanja hrvatske povijesti svjedočimo znanstvenom pristupu i argumentima kojima potvrđujemo naše vrijednosti i naše porijeklo baš ovdje – “na tvrdoj siki”.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.