Tonči Matulić: Sablazan seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi

Sablazan seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi kao povod kritičkom promišljanju o svećeničkoj formaciji u svjetlu zahtjeva ljudske formacije i Božje riječi

0

 

Ova britka i otvorena knjiga prof. dr. sc. Tončija Matulića progovara o vrlo bolnoj i teškoj temi koja se nazire u samom naslovu. Progovara o fenomenu takozvane svećeničke pedofilije, izazovima celibata, razočaravajućem nesnalaženju crkvene hijerarhije i pokušajima reforme, a korijen problema vidi u nedostacima svećeničke formacije.

Sablazan i rješenje

Matulić analizira činjenice, prelazi na njihovo vrjednovanje i nastoji ukazati na rješavanje postojećih nedostataka, a to je u ovom slučaju kroz primjereniji odgoj svećeničkih kandidata inzistirajući na njihovoj ljudskoj, afektivnoj i psihoseksualnoj zrelosti.

Matulić ne skriva svoje osobne emocije i razočaranje situacijom u vezi sablazni seksualnog zlostavljanja koja se razvija već desetljećima, ali ne prestaje ukazivati na istine vjere i utjehu Božje riječi. Kao što sam navodi, „dugo je Katolička Crkva potiskivala, prešućivala, zataškavala, odmahivala rukom i gurala pod tepih sve u povezanosti sa zlodjelima svećeničke pedofilije, ali joj se to sve obilo o glavu nevjerodostojnosti, gubitka ugleda i časti. Što nisu uspjeli učiniti otvoreni neprijatelji Katoličke Crkve i velike neprijateljske ideologije, uspjeli su učiniti ponajbolji sinovi Katoličke Crkve.

Ova knjiga je nastala u jednom dahu kao krik i vapaj ranjene duše za izbavljenjem. Ona ne proučava niti sustavno predstavlja problem i fenomen takozvane svećeničke pedofilije, nego otvoreno i kritički govori o nekim aspektima sablazni seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkoga klera u bitnoj povezanosti sa suvremenim izazovima i zahtjevima svećeničke formacije. Ona je, za tako reći, ispisana likvorom iz koštane srži, dakle kao krik vapijućega u pustinji da svaka svećenička formacija konačno prihvati i prizna svoj temelj, a to je da bude sustavno osmišljena i oblikovana prema zahtjevima ljudske formacije koja za krajnji cilj ima ljudsku zrelost bez koje nema vedrog i radosnog svećeničkog života.“

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.