Torinsko platno na Veliku će subotu biti izloženo za javnost

„U ovim teškim vremenima trebamo njegovati i širiti nadu, a za nas vjernike najučinkovitiji način da učvrstimo nadu cijeloga svijeta je zajednička molitva klečanjem pred Gospodinom“, rekao je torinski nadbiskup Cesare Nosiglia najavljujući izravan prijenos liturgije na Veliku subotu iz torinske katedrale gdje će i ove godine u eri pandemije 'Sveto platno' biti izloženo za javnost

0

„U ovim teškim vremenima trebamo njegovati i širiti nadu, a za nas vjernike najučinkovitiji način da učvrstimo nadu cijeloga svijeta je zajednička molitva klečanjem pred Gospodinom“, rekao je torinski nadbiskup Cesare Nosiglia najavljujući izravan prijenos liturgije na Veliku subotu iz torinske katedrale gdje će i ove godine u eri pandemije ‘Sveto platno’ biti izloženo za javnost.

Torinsko platno i ove će godine na Veliku subotu biti izloženo za javnost. Najavio je to u izravnom prijenosu s web stranice Torinske nadbiskupije nadbiskup Cesare Nosiglia podsjećajući da će se, kao i prošle godine, ovaj svečani događaj moći pratiti i putem društvenih mreža te vatikanskog Dikasterija za komunikaciju, s liturgijom na koju će biti pozvane i civilne vlasti kao predstavnici cjelokupnog stanovništva toga područja.

„U ovim teškim vremenima trebamo njegovati i širiti nadu, a za nas vjernike najučinkovitiji način da učvrstimo nadu cijeloga svijeta je zajednička molitva klečanjem pred Gospodinom“, rekao je torinski nadbiskup.

„Iz tog razloga i ove godine, na Veliku subotu, dan tišine pred Gospodinovim grobom, ali i iščekivanja njegova uskrsnuća, slavimo posebnu liturgiju ispred ‘Svetog platna’ koja nas podsjeća na ovaj događaj koji je živo središte naše vjere i nade.“

Liturgija iz torinske katedrale na Veliku subotu 3. travnja u 17 sati emitirat će se na talijanskoj TV postaji TV2000, a signal će putem satelita doprijeti do cijelog svijeta, zahvaljujući suradnji Tajništva za komunikaciju Svete Stolice i Vatikanskog televizijskog centra. Prijenos uživo bit će popraćen i na društvenim mrežama kako bi se omogućilo najširoj mogućoj publici da sudjeluje u tom posebnom trenutku. Prijenos uživo na društvenim mrežama započet će u 16.30 sati, javljanjima i svjedočanstvima koja se pripremaju za razmatranje.

Papa u miru Benedikt XVI. za pohoda Torinu 2010. godine nazvao je Torinsko platno „ikonom Velike subote”.

„Molitva pred Torinskim platnom ove 2021. godine nije tek puko ponavljanje one koju smo slavili 2020.“, objašnjava nadbiskup Nosiglia. „Prošle godine našli smo se u jednoj sasvim nepoznatoj izvanrednoj situaciji. Danas smo svjesniji poteškoća s kojima se suočavamo i obveza koje možemo preuzeti. Iznad svega, shvatili smo da naša najveća snaga leži u nastavku hrabrog života i pomaganju onima koji su u poteškoćama i potrebama.“

Prošle godine na Veliku subotu, u izlaganju Platna odlučeno je da se moli i za kraj pandemije kada također nije bilo moguće sudjelovati u proslavama zbog mjera pandemije.

Posebno izlaganje Pokrova bilo je zakazano i za 43. izdanje Međunarodnog susreta ekumenske zajednice Taizé u Torinu od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021., a zatim odgođeno zbog novih ograničenja uslijed pandemije.

Torinski nadbiskup objašnjava da će molitvu na Veliku subotu predvoditi mladi grada Torina koji su trebali sudjelovati u pripremama za susret Taizéa. Mladi će tom prilikom iznijeti razmišljanja o nadi.

„Torinsko platno stvarnost je koja se tiče svih, bez obzira na različita kulturna uvjerenja i vjerske različitosti. Slika Isusova pokrova koju Torino čuva gotovo pet stoljeća svjedoči o boli i smrti, ali i o uskrsnuću i vječnom životu“, rekao je pritom torinski nadbiskup.

„Ispred Torinskoga platna – zaključuje nadbiskup Nosiglia – možemo ponovno uskliknuti srcem Gospodinu: Tvoja je ljubav zauvijek.”

Trenuci molitve i kontemplacije bit će izravno prenošeni na društvenim mrežama, Youtubeu i Facebooku, a izravna poveznica na Facebook stranicu Torinske nadbiskupije nalazi se OVDJE.

 

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.