Tribina u HPU – u: Sukob u Ukrajini

U četvrtak 21. 4. u 19,00 sati u prostorijama HPEU u Zagrebu održavamo tribinu "Sukob u Ukrajini". Dobrodošli! Kratak opis tribine

Izvor: pixabay.com
0
U četvrtak 21. 4. u 19,00 sati u prostorijama HPEU u Zagrebu održavamo tribinu “Sukob u Ukrajini”. Dobrodošli!
Kratak opis tribine
Europa se u 21. stoljeću pronašla u jednoj od najvećih kriza od Drugog svjetskog rata. Iako se kroz medije mjesecima upozoravalo na moguć rat na istoku Europe, naročito od strane obavještajne zajednice, malo tko je mogao očekivati da će se u Europi ponovno dogoditi otvoreni vojni sukob u kojem će vojska Ruske Federacije izravno prijeći granicu i voditi rat na tlu Ukrajine, kakvu danas možemo svjedočiti. Važno je naglasiti da sukob u Ukrajini nije nov, nego se je tu razbuktao djelomice zamrznuti sukob koji traje od 2014. godine.
Naglašavamo djelomice, jer u stvarnosti to nije bio zamrznuti sukob s obzirom na to da je on trajao bez prekida u Ukrajini od 2014. godine, samo je bio regionalno ograničen i nije ga otvoreno vodila vojska Ruske Federacije, no u njem je život izgubilo oko 15 000 ljudi. Ukrajina je u tome ratu izgubila velik dio svojega teritorija: ruski predsjednik Putin proglasio je 2014. godine poluotok Krim dijelom Rusije, a 2022. godine proglasio je regije Donjeck i Lugansk nezavisnim državama. Upravo se u njima trenutačno vode najveće borbe, ali su se proširile i na druge krajeve Ukrajine, osobito na prostor između njih i Krima. S obzirom na višestruke izazove i aspekte proučavanja i istraživanja ovoga sukoba, Hrvatska paneuropska unija organizira tribinu s dvama izlagačima, diplomatom, književnikom i bivšim veleposlanikom u Ukrajini g. Đurom Vidmarovićem i mladim politologom Brunom Rukavinom, koji će izlagati o daljim i bližim uzrocima, trenutačnoj situaciji koja se događa u Ukrajini i o mogućim ishodima i posljedicama.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.