Tuga Tarle: Zločin na Dvoru u Uni!?

U Dvoru na Uni održana je središnja komemoracija za stradale tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja kojoj je nazočio i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

0

U Dvoru na Uni održana je središnja komemoracija za stradale tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja kojoj je nazočio i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Dana 8. kolovoza 1995….u Dvoru na Uni počinjen jedan od najmučnijih zločina tijekom Domovinskog rata. U tamošnjoj je školi, pred očima kukavičkih UN-ovih časnika, brutalno pobijeno sedmero psihičkih bolesnika i hendikepiranih osoba, no i danas ostaje nepoznato tko je počinio ovaj teški ratni zločin. (autor teksta: Renata Rašović)
O tom zločinu snimljen je i film “15 minuta – masakr u Dvoru” koji je prikazao HV kao izvršioce zločina. Film je između ostaloga, snimljen i novčanom pomoći Ministarstva kulture RH, a prikazivanje u RH uspio je zaustaviti Ivica Orkan Pandža. Naravno, na svjetskim pozornicama i dalje se vrti ta odvratna insinuacija na račun HV-a.

Ne znam je li vam upalo u oči činjenica da je i ovaj događaj iskoristio (tko drugi nego) Pupovac te je s predstavnicima vjerskih vođa i grupom ljudi danas nazočio komemoraciji u Dvoru na Uni. Sramotno, od predstavnika hrvatskih vlasti nikome ni traga. Oni misle da ih se to ne tiče, a itekako bi ih trebalo brinuti. Zar i tamo nisu stradale nevine žrtve i k tome još i nemoćni bolesnici?

I što sad? Pa lijepo, Pupovac i dalje gura svojim potezima i izjavama ideju da je to hrvatski zločin insinuirajući da su to počinili pripadnici hrvatske vojske, a šutnja hrvatskih vlasti samo mu dobro dođe da s time nastavi forsirajući laž dok ne postane “istina”.

Pitam se do kada će spavati pravna država i dopuštati da takve grozote kao što je bio pokolj u Dvoru na Uni ostanu neistražene? Tko koga ovdje štiti? Tko ima pravo ignorirati ovu strašnu ljagu kojom se pokušava nabaciti blato na hrvatsku vojsku i oslobodilačku akciju Oluja? Zar ne bi bilo normalno, kulturno, civilizacijski da se i predstavnik hrvatskih vlasti pojavi u Dvoru i pokloni nedužnim i nemoćnim žrtvama, bez obzira na to kojega su roda ili naroda? To su bili naši bolesni sugrađani. To nisu bili “civili” naoružani i prikriveni četnici, kakvih je bilo po krajiškim selima, nego nedužan i bolestan svijet.

Do kada će nam notorni Savo Štrbac i njemu slični pisati našu povijest? Gdje su se skrili naši povjesničari, istraživači, istražitelji, forenzičari, sud?
Ako je u tome doista sudjelovao hrvatski vojnik, treba ga osuditi kako priliči pravnoj državi, ako pak to nije nedjelo pripadnika HV-a, onda to treba za sva vremena utvrditi, objaviti i braniti, a žrtve komemorirati, a ne pustiti Pupavcu i njegovoj svojti da glumata velikog borca za pravdu i istinu prebacujući nam na dušu ovaj strašan teret i sramotu pred svijetom.
Začudo, jedino je Vesna Teršelić danas u svome govoru smogla snage da bude korektna rekavši da ima sumnjivih s više strana – od hrvatskih ili muslimanskih postrojbi do srpskih paravojnih jedinica koje su u tom vremenu boravile na lokacijama oko Dvora. Zar nije krajnje vrijeme da se to rasvijetli, da se time ne manipulira?

Sramota za hrvatsku državu da joj ispred nosa njezin parlamentarni zastupnik podmeće trula jaja u košaru, a ona se oglušuje i ostavlja ljagu u nasljeđe budućim generacijama. DOISTA, bilo bi dosta!

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.