Simboli sv. Benedikta

zaštitnika Europe

Saint Benedict of Nursia - Collage, 48cmx36cm, 2013, by Mirjana Nikolić. https://www.youtube.com/watch?v=og1MaJPbsew
0

 

Križ je najrašireniji i najizraženiji simbol kršćanstva u povijesti Katoličke Crkve. Nerijetko je u kršćanskoj zajednici bio prikriven u različitim oblicima kao što su krug ili sidro, a jedan od njih prisutan je na medaljici sv. Benedikta.

Križ koji se nalazi na medaljici sv. Benedikta, svoju sličnost dijeli s metalnom potporom mlinskog kamena gdje je svaki krak pri vrhu proširen, razdvojen i zakrivljen unatrag. Taj križ možemo vidjeti na grbu benediktinskih samostana.  Krakovi jednake dužine i izgleda predstavljaju pravdu, stoga je takav križ često viđen na grbu mnogih sudaca, donosi Aleteia.

Grb Opatije sv. Walburge

Uz njegovu svjetovnu primjenu, taj su križ često koristili benediktinski redovnici i redovnice u Europi. Opatija sv. Walburge (engleske misionarke koja je djelovala u današnjoj Njemačkoj) na svojim stranicama navodi da taj križ u grbu Opatije za benediktinke tradicionalno predstavlja njihovu vjeru odražavajući da “dobre sestre” slijede svetog Benedikta po vjeri i pravilima reda.

Osam vrhova križa produbljuju njegovu religijsku simboliku jer se broj osam najčešće povezuje s osam blaženstava i “osmim” danom, početkom života vječnoga.

Taj križ je samo jedan od mnogih oblika kršćanskog križa koji nam pomažu prepoznati dubine različitih pogleda na kršćansku vjeru.

Značenje medaljice i križa sv. Benedikta

Treba prije svega treba reći kako  medaljica nema nikakvu “čarobnu moć” niti joj se pripisuju ikakve egzorcističke moći, ističu sestre benediktinke iz Zadra na svojoj mrežnoj stranici. Medaljica s jedne strane nosi lik sv. Benedikta, a s druge strane je naslikan križ.

Iznad križa stoji napisano – Pax – Mir, a okolo se nalaze početna slova starodrevne molitve sa zaklinjanjem da odstupi nečista sila. Molitva ima moć ako se moli s vjerom, a njezin tekst glasi: Vade Retro Satana, Non Suade Mihi Vana; Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venenum Bibas – Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima, zlo je ono što nudiš, sam pij svoj otrov.

U četiri prazna polja pokraj križa uokvirena su slova “CSPB”: Crux Sancti Patris Benedicti– Križ svetog oca Benedikta.

U krakovima križa nalaze se početna slova sljedeće molitve: Crux Sancta Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux -Križu sveti, budi meni svjetlo, nemoj me ti vraže, voditi.

Molitva za Benediktinski red

Sveta Marijo, pomozi nevoljne, ohrabri malodušne, utješi žalosne, moli za puk, zagovaraj svećenstvo, posreduj za kor monaha, prosi za Bogu posvećeni ženski svijet; neka tvoju pomoć osjete svi koji pobožno slave tvoje sveto ime. Sveti priznavaoče Gospodnji, oče i vođo monaha Benedikte, posreduj za spasenje naše i svih ljudi. Gospodine, Bože jaki, obrati nas sebi. Pokaži nam lice svoje i bit ćemo spašeni.

Izvor: pixabay.com

 

Pomolimo se.

Probudi, Gospodine, u svojoj Crkvi Duha kojemu je blaženi otac Benedikt služio, da njim ispunjeni nastojimo ljubiti što je on ljubio i djelom izvršiti što je učio. Daj nam, molimo, Gospodine, ustrajnost u službi tvojoj volji da se u naše dane i zaslugama i brojem poveća mnoštvo tvojih slugu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Molitva sv. Benediktu, zaštitniku Europe

Sveti Benedikte, koji si životnom riječju svoga Pravila i neumornom revnošću svojih učenika preobrazio Europu u blagoslovljenu zemlju kršćanske vjere i jedinstva; koji si odgojio ljude i narode za djela ljubavi i blagodat mira; koji si otkrio ljepotu i dostojanstvo ljudskog napretka nadahnutog evanđeljem, vrati se Europi i svijetu svjetlom svojih ideala.

Vrati današnjim pokoljenjima smisao za Krista i poslušnost njegovim riječima. Budi nam i danas blizu svojim nebeskim zagovorom da europski narodi nađu i sačuvaju putove reda, pravednosti i bratskog zajedništva.

 

Amen.

Izvor: hkm.hr

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.