Vesna Janković / Vancouver (Kanada): Srpski zetovi!

0

 

Maknuli su nam i opet stavljamo. Da naglasimo, nisu problem Srbi, već pro-srpska politika. Škorin punac je bio u pro-jugoslovenski orijentiran, a udruga kojoj je pripadao je u svojemu sastavu imala i jugoslovenske nacionaliste. U tom društvu su se plesala i srpska i Hrvatska kola.

Kada kažemo “srpski” mislimo na pro-srpsku politiku, a sve kontra Hrvatske pod maskom domoljublja.

Tekst sa Pravaškoj glasa donosi detalje koji našu sliku argumentiraju:
“Ma kome Gospoda Škoro priča bajke?

Hrvatska Bratska Zajednica osnovana 1894. u Pittsburgu bila je skupina “slavena”; tj. od članova Hrvata, Srba, Slovenaca; po tome je “bratska”. Za primjer Hrvatska Bratska Zajednica u Seattle je sve do 1991. vodila tamburicu i kolo, grupu Hrvata i Srba te su plesali i svirali i srpska i hrvatska kola!

Hrvatska Bratska Zajednica je nastala od Jugoslavena, i smatrala se Jugoslavenskom, a može se zvati i pisati kako god hoće. Ako je član te zajednice, kao što je bio otac od Gospođe Škoro, odlučio imati misu zadušnicu u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, jeli to “Hrvatska” zajednica?

Gospoda Škoro moze priča bajke ljudima koji nisu upoznati sa Hrvatskom emigracijom u Sjevernoj Americi, a meni koja sam rođena i odrasla u emigraciji ne može!

Odgojena sam s “druge strane pruge” te njene Hrvatske Bratske Zajednice.

Otac mi je bio član Hrvatskog Ustaškog Pokreta u Kanadi, kao i predsjednik i tajnik kroz mnogo godina. Mi smo dio emigracije koja je bila vjerna Poglavniku i Hrvatskim herojima i velikanima. To je emigracija koja je se borila u dalekom svijetu za hrvatska prava, za Hrvatsko ime, da se zna tko su Hrvati. Štrajkali smo glađu, protestirali ispred Jugoslavenskih konzulata, palili smo petokraku, djelili smo letke te su nam Hrvati ubijani po svijetu od udbaške ruke!

Gospodin Škoro je na pitanje “gdje je bio za vrijeme rata”, odgovorio: “nosio sam tamburicu na ledima.” Za razliku od njega, moj se pokojni otac vratio u Hrvatsku 1990., nakon 30 godina života u Kanadi, da se bori za svoju domovinu Hrvatsku. Gospođa Škoro je u toj “bratskoj” atmosferi odrasla, i njenom suprugu to nije zasmetalo!

Dosta rečeno?

 

Vesna Janković,Vancouver (Kanada)

11.11.2019.

 

facebook status preuzeto s facebook stranice Pravaška  rieč

 

 

* Mišljenja iznesena u tekstovima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Biram DOBRO

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.