Željko Knežević: Tiha staništa

Zbirka pjesama Tiha staništa donosi nove probrane lirsko-fenomenološke poetske meditacije istaknutog hrvatskog pjesnika Željka Kneževića

0

Zbirka pjesama Tiha staništa donosi nove probrane lirsko-fenomenološke poetske meditacije istaknutog hrvatskog pjesnika Željka Kneževića

Krhotine životne svakodnevice u Kneževićevim su pjesmama iskazane slobodnim stihom govorne kolokvijalnosti, ali stupaju u začudne značenjske odnose, tako da i ova knjiga potvrđuje kritičarevu misao da je Željko Knežević „izabrao jezik pjesme kao medij kojim će okupiti krhotine negdašnjeg jedinstva svijeta“ (Branko Bošnjak).

Za Željka Kneževića sve je pjesma, ili sve može postati pjesma, pod uvjetom da efemerni povod za pjesnički tekst nadvlada svoju efemernost bravuroznom jezičnom preobrazbom, a takva imaginativna verbalna rekreacija Kneževiću redovito polazi za rukom.

Prema mišljenju Božice Pažur, autorice pogovora, Željko Knežević spada su sam vrh hrvatskoga pjesništva, on je„skroviti, a antologijski svjedok trajne misije poezije, lirski tumač njene sintezne bîti“.

Željko Knežević rođen je 14. prosinca 1943. u Gor­njem Rajiću. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu i u Okučanima, gimnaziju u Novoj Gradiški, a diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je, između ostaloga, tajnik Društva hrvatskih književnika od 1985. do 2008. godine.

Objavio je 14 tiskanih zbirki pjesama (od Pepelom i ružom, 1971, do Dom za pčele samice, 2015)  i jednu elektroničku (Tvoja ljubav je most, 2010). Pjesme su mu uvrštene u tridesetak domaćih i inozemnih antologija, panorama i poetskih izbora. Objavljivao je i kratku prozu, poeziju u prozi, a putopisom je zastupljen u antologiji Vinka Brešića Hrvatski putopisi (1997). Objavljuje u najznačajnijim hrvatskim književnim časopisima, a pjesme su mu prevođene na više stranih jezika.

Dobitnik je uglednih književnih nagrada: Nagrade „Antun Branko Šimić“ (za zbirku Pepelom i ružom, 1971), Nagrade „Vladimir Nazor“ (za zbirku Brdo na okupu, 1997), Nagrade „Duhovno hrašće“ (za zbirku Brdo na okupu) i Nagrade „Tin Ujević“ (za zbirku Kopito trajnoga konja, 2005).

Za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti dodijeljena mu je Povelja „Visoka žuta žita“ u Drenovcima 2013.

Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine.

Živi i stvara u Zagrebu.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.