Zoro Zoran Filipović: Dragi Nikola Tesla, sretan ti 166. rođendan!

0
Na današnji dan 10. srpnja 1856. godine, u malenom ličkom selu Smiljan, rođen je veliki hrvatski znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla – čovjek koji je “izumio” 21. stoljeće i koji je svojim izumima i patentima zadužio cijeli svijet. Oduvijek sam bio opčinjen radom i djelima Nikole Tesle. Još kao dječak skupljao sam novinske članke i kupovao knjige koje su se bavile Teslom i njegovim radom
Kada mi se ukazala prilika, na 150-tu obljetnicu njegova rođenja 2006. godine, objavio sam svoju knjigu o Nikoli Tesli koju sam priredio u suradnji sa svojim brojnim prijateljima i suradnicima. Na tome su projektu radili: Miroslav Radman, Ivan Đikić, Korado Korlević, Vladimir Paar, Renato Filipin, Davor Šišović, Zvonko Benčić, Zvonimir Jakobović, Mihovil-Bogoslav Matković, Dalibor Perković i Branimir Pofuk. Mnogi kažu da smo tada stvorili najbolju knjigu o Tesli ikada objavljenu “world wide”. Te iste godine smo za tu knjigu “Nikola Tesla – I bi svjetlo!” dobili Strossmayerovu nagradu koju dodjeljuje HAZU – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Autor: Mirjana Nikolić
Nikola Tesla, osim što je bio veliki izumitelj i građanin svijeta, bio je i ponosni sin svoje Hrvatske domovine. Na Poziv tadašnjeg gradonačelnika grada Zagreba Milana Amruša Tesla je 24. svibnja 1892, godine, u Staroj gradskoj vijećnici na Markovom trgu, predstavio gradskim ocima svoj projekt prijedloga elektrifikacije grada Zagreba njegovom izmjeničnom električnom strujom. Na žalost, zbog već postojećeg rigidnog ugovora grada Zagreba s Prvim plinarskim društvom, ovaj projekt nije tada zaživio. Na taj nas događaj podsjeća i spomen-ploča postavljena na Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu.
Nakon Zagreba Tesla je tada otišao i u Beograd no, međutim, tamo nije bio tako dobrodošao kao u Zagrebu. Nitko od službenih gradskih vlasti ga nije želio primiti, a tadašnji beogradski tisak je usputno izvijestio da je Beograd posjetio “šarlatan i opsjenar Nikola Tesla”. Tesla je iz Beograda otišao vidno razočaran, govoreći da njegova noga nikada više neće stupiti na tlo Srbije. I nije.
Dragi Nikola Tesla, sretan ti 166. rođendan!
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst "I bi svjetlo! NIKOLA Smiljan, 10.7. 1856. TESLA York,7.1.1943. .1943. Naklada ZORO"
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.