“𝐈𝐝𝐞𝐚𝐥𝐚𝐠𝐢𝐣𝐚 𝐢 𝐩𝐫𝐚𝐩𝐚𝐠𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐀𝐚𝐬𝐫𝐩𝐬𝐀𝐚𝐠𝐚 𝐠𝐞𝐧𝐚𝐜𝐢𝐝𝐚 𝐧𝐚𝐝 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐢𝐊𝐚 – 𝐩𝐫𝐚𝐣𝐞𝐀𝐭 ‘𝐇𝐚𝐊𝐚𝐠𝐞𝐧𝐚 𝐒𝐫𝐛𝐢𝐣𝐚’ 𝟏𝟗𝟒𝟏.“

Interview: Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su 'strašne' ustaše optuşili za zločin nad njima

0
Interview: Povjesničar Stjepan Lozo: U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima, a onda su ‘straÅ¡ne’ ustaÅ¡e optuÅŸili za zločin nad njima
𝐑𝐞𝐀𝐥𝐢 𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐚 “𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐧𝐚𝐩𝐢𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐚𝐯𝐚𝐀𝐯𝐮 𝐀𝐧𝐣𝐢𝐠𝐮”, 𝐚 𝐢𝐩𝐚𝐀 𝐬𝐭𝐞 𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐩𝐢𝐬𝐚𝐥𝐢. 𝐙𝐚𝐬̌𝐭𝐚 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐢 𝐳𝐚𝐬̌𝐭𝐚 𝐬𝐭𝐞 𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐩𝐢𝐬𝐚𝐥𝐢, 𝐬̌𝐭𝐚 𝐯𝐚𝐬 𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐠𝐧𝐚𝐥𝐚?
– Nije zdravo jer doslovce naruÅ¡ite zdravlje, a napisao sam je jer sam osjećao obvezu povjesničara i zov stotina tisuća nevinih pobijenih Hrvata u velikosrpskom genocidu. Svi mi očekujemo da će neke teÅ¡ke stvari za zajedničko dobro odraditi netko nepoznat drugi. Onda u jednom trenutku shvatite da je gluho doba noći, a taj “drugi“ ne pristiÅŸe, da ste taj “drugi“ zapravo vi sami, i da valja ustati i krenuti. Knjigu sam pisao godinama, sjedio, slabio vid i sve tjelesno Å¡to s tim ide. To je viÅ¡e od 700 stranica moga rukopisa, gotovo u cijelosti zahtjevnog historiografskoga govora, diskursa, pri čemu sam nastojao slijediti ideal kako dobra historiografija istodobno treba biti i knjiÅŸevno djelo. Duhovni napor, gubitak nekih vjeÅ¡tina i memorije osobnog ÅŸivota, to je posebna priča. Ujedno se i financijski devastirate, a nakon svega shvatite kako je tiho nestao vaÅ¡ prethodni druÅ¡tveni ÅŸivot i da osim najuÅŸe obitelji komunicirate tek s joÅ¡ pokojim usamljenim jahačem kao Å¡to ste i sami.
Ja sam joÅ¡ i dobro proÅ¡ao. Citirao sam na predstavljanju gospodina Hudelista, koji je 2005. godine krenuo pisati knjigu o sukobu Hrvata i Srba u 20. stoljeću, dakle ono o čemu govori i ova moja knjiga. Zbog te se knjige razbolio i praktično jedva ÅŸiv ostao, a knjigu nije dovrÅ¡io. Ja sam se, u nekom čudesnom hodočašću, uspio probiti kroz praÅ¡umu.
𝐓𝐯𝐫𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐚 𝐬𝐮 𝐜̌𝐞𝐭𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚𝐧𝐢 𝐢𝐳𝐯𝐫𝐬̌𝐢𝐥𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐚𝐜𝐢𝐝 𝐧𝐚𝐝 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐢𝐊𝐚, 𝐚 𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐬𝐮 𝐮𝐩𝐫𝐞𝐠𝐥𝐢 𝐬𝐯𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐩𝐚𝐠𝐚𝐧𝐝𝐧𝐚 𝐚𝐫𝐮𝐳̌𝐣𝐚 𝐝𝐚 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐩𝐭𝐮𝐳̌𝐞 𝐳𝐚 𝐠𝐞𝐧𝐚𝐜𝐢𝐝?
– JoÅ¡ gore od toga. Oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, s predumiÅ¡ljajem, već u lipnju 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima. Nakon Å¡oka koji je u velikosrpskim redovima usljedio uspostavom NDH 10. travnja 1941. godine, ne i komunista, jer oni tada nisu bili na suprotnoj strani od ustaÅ¡a, usljedilo je konsolidiranje velikosrpskih redova. Već u lipnju 1941. godine velikosrpske snage imaju oblikovanu viziju i platformu daljnjeg djelovanja: stvoriti Veliku Srbiju provedbom općeg genocida nad Hrvatima koje prethodno treba snaÅŸno oklevetati. Tako krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: “Homogena Srbija“ Stevana Moljevića, i “Valerijanov memorandum“ SPC. “Homogena Srbija“ je projekt, ono Å¡to treba napraviti, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvrÅ¡iti opći genocid nad Hrvatima, dok je “Valerijanov memorandum“ propagandna poluga za izvrÅ¡enje takvog projekta.
“𝐕𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐣𝐚𝐧𝐚𝐯 𝐊𝐞𝐊𝐚𝐫𝐚𝐧𝐝𝐮𝐊“ 𝐬̌𝐢𝐫𝐚𝐣 𝐣𝐚𝐯𝐧𝐚𝐬𝐭𝐢 𝐮 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐀𝐚𝐣 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐩𝐚𝐳𝐧𝐚𝐭. 𝐒̌𝐭𝐚 𝐣𝐞 𝐭𝐚 𝐳𝐚𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐢 𝐳𝐚𝐬̌𝐭𝐚 𝐣𝐞 𝐭𝐚 𝐯𝐚𝐳̌𝐧𝐚?
– Srpska pravoslavna Crkva izravno stoji iza besramne klevete Hrvata za genocid nad Srbima, te istodobno provedbe genocida nad Hrvatima već od lipnja 1941. godine. “Valerijanovim memorandumom“ treba mahati, i to pred nosom mnogih ignoranata koji s dozom apartheida i velikim neznanjem gledaju na Hrvate i njihove probleme. Od, primjerice, Carla Bildta i Efraima Zuroffa, do ovih moralnih jadnika i neznalica s domaćeg hrvatskog terena. A svakako da bi trebalo mahati i pred nosom rimskog biskupa Bergoglia, da ne govorimo o nosu njegove braće u vjeri i biskupstvu od Porfirija do Irineja iz Srpske pravoslavne Crkve.
“Valerijanov memorandum“ je sluÅŸbeni dokument SPC i predan njemačkim vojnim vlastima u Beogradu, a potom kao kleveta Hrvata raÅ¡iren po čitavom svijetu. Memorandum je već u prvoj verziji od 24. lipnja 1941. godine oklevetao Hrvate za ubijanje viÅ¡e od 100.000 Srba. Druga verzija, plasirana najkasnije 8. kolovoza, kleveće Hrvate za ubijanje čak 180.000, a do rujna se već izlazilo s brojem od 300.000 pobijenih Srba u NDH, Å¡to je kasnije joÅ¡ uvećavano. Takve straÅ¡ne klevete koje nemaju gotovo nikakve veze sa stvarnošću, ni 1 %, u knjizi to dokazujem, odaslane su izvan zemlje i snaÅŸnom propagandom velikosrpske mreÅŸe Å¡irene po čitavom svijetu. Takva sramotna laÅŸ ostala je nad Hrvatima do dana danaÅ¡njega.
O kakvoj se propagandi i laÅŸima radi moÅŸe se vidjeti iz tvrdnji da su već u ljetu 1941. godine, primjerice, svi Srbi u kotarevima Imotski, Gospić, Glina, Grahovo, Korenica, Gračac, i nizu drugih, pobijeni i istrijebljeni. Riječ je o potpunim izmiÅ¡ljotinama Å¡to se lako moÅŸe vidjeti i iz popisa stanovniÅ¡tva 1948. godine. Primjer nastranosti i dijaboličnosti takve propagande slučaj je kotara Lapac, pri čemu SPC kleveće Hrvate da su istrijebili Srbe, dok je istina izravno suprotna, Srbi su gotovo potpuno istrijebili Hrvate.
Izravna posljedica “Valerijanova memoranduma“ bio je pad vlade generala Simovića u Londonu i crnorukaÅ¡ko preuzimanje izbjegličke vlade te dovođenje DraÅŸe Mihailovića za ministra vojske, jednog od najvećih europskih zločinaca. U danima kada SPC plasira prvu verziju “Valerijanova memoranduma“, 23. lipnja 1941. počinje srpska pobuna u NDH. U istočnoj Hercegovini masovno stradavaju neduÅŸni Hrvati, a na “srpski Vidovdan“, 28. lipnja 1941. Srbi čine i prvi genocidni zločin uopće na prostoru NDH. Pod vodstvom pravoslavnog popa Radojice PeriÅ¡ića vrÅ¡e pokolj svega zatečenog stanovniÅ¡tva u Avtovcu, uključivo ÅŸene i djecu, te uniÅ¡tavaju čitavo neselje. Tako su Srbi počeli genocid nad Hrvatima uz istodobnu klevetu Hrvata za genocid nad Srbima. Sada ta propaganda izgleda sasvim prozirna, no nije bilo lako doći do ovakve rekonstrukcije i saznanja.
𝐎 𝐩𝐫𝐚𝐣𝐞𝐀𝐭𝐮 “𝐇𝐚𝐊𝐚𝐠𝐞𝐧𝐚 𝐒𝐫𝐛𝐢𝐣𝐚” 𝟏𝟗𝟒𝟏. 𝐧𝐞 𝐠𝐚𝐯𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐞 𝐮 𝐬̌𝐀𝐚𝐥𝐬𝐀𝐢𝐊 𝐮𝐝𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐢𝐜𝐢𝐊𝐚, 𝐚 𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐊𝐭𝐢𝐊 𝐧𝐢 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐢𝐀𝐚𝐝 𝐬𝐩𝐚𝐊𝐞𝐧𝐮𝐭 𝐮 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐞𝐊𝐞 𝐚𝐛𝐫𝐚𝐳𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐮 𝐛𝐢𝐯𝐬̌𝐚𝐣 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐢. 𝐀 𝐯𝐢𝐝𝐢𝐊 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐫𝐢𝐣𝐞𝐜̌ 𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐣𝐞𝐀𝐭𝐮 𝐕𝐞𝐥𝐢𝐀𝐞 𝐒𝐫𝐛𝐢𝐣𝐞 𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚𝐊𝐚 𝐀𝐚𝐣𝐞 𝐬𝐮 𝐒𝐫𝐛𝐢 𝐩𝐚𝐀𝐮𝐬̌𝐚𝐯𝐚𝐥𝐢 𝐚𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐢𝐭𝐢 𝐢 𝟏𝟗𝟗𝟏. 𝐧𝐚𝐩𝐚𝐝𝐚𝐊 𝐧𝐚 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐀𝐮…
– Upravo tako. Taj je projekt dugo vremena bio potpuno preÅ¡ućen, dok je hrvatska strana istodobno bila stigmatizirana i progonjena i za relativno sasvim bezazlena očitovanja. Hrvatska strana nikada nije izradila jedan takav dokument genocidnog i osvajačkog karaktera kao Å¡to je “Homogena Srbija“. NajviÅ¡i velikosrpski interes bio je i jest da projekt “Homogena Srbija“ ostane u sjeni. I to je jedan od razloga zbog kojih su Hrvati goloruki uÅ¡li pod novu velikosrpsku agresiju i ponovno pretrpjeli seriju genocidnih zločina od 1990. do 1995
𝐏𝐫𝐞𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚𝐯𝐚𝐣𝐮𝐜́𝐢 𝐀𝐧𝐣𝐢𝐠𝐮 𝐀𝐚𝐣𝐚 𝐣𝐞 𝐝𝐚𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐚𝐩𝐬𝐞𝐳̌𝐧𝐚, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐳𝐚𝐀𝐥𝐣𝐮𝐜̌𝐢𝐭𝐢 𝐀𝐚𝐀𝐚 𝐣𝐞 𝐒𝐫𝐛𝐢𝐊𝐚 𝐚𝐛𝐧𝐚𝐯𝐚 𝐉𝐮𝐠𝐚𝐬𝐥𝐚𝐯𝐢𝐣𝐞 𝟏𝟗𝟒𝟓. 𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐧𝐮𝐳̌𝐧𝐚 𝐀𝐚𝐀𝐚 𝐛𝐢 𝐳𝐚𝐭𝐚𝐬̌𝐀𝐚𝐥𝐢 𝐝𝐚𝐭𝐚𝐝𝐚𝐬̌𝐧𝐣𝐞 𝐳𝐥𝐚𝐜̌𝐢𝐧𝐞 𝐢 𝐝𝐚𝐀𝐫𝐚𝐣𝐜̌𝐢𝐥𝐢 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐀𝐚𝐣𝐢 𝐬𝐮, 𝐩𝐚 𝐧𝐣𝐢𝐡𝐚𝐯𝐚𝐣 𝐩𝐫𝐚𝐩𝐚𝐠𝐚𝐧𝐝𝐢, 𝐢𝐚𝐧𝐚𝐀𝐚, 𝐠𝐞𝐧𝐚𝐜𝐢𝐝𝐧𝐢? 𝐉𝐞𝐬𝐚𝐊 𝐥𝐢 𝐝𝐚𝐛𝐫𝐚 𝐳𝐚𝐩𝐚𝐳𝐢𝐥𝐚 𝐭𝐚𝐣 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐥𝐣?
– Svaka Jugoslavija je zamrznuti konflikt i perspektivno neodrÅŸiv projekt. Ona, dakle, moÅŸe posluÅŸiti Hrvatima za okupljanje svoga etničkoga i povijesnog prostora, moÅŸe Srbima za pokuÅ¡aj stvaranja Velike Srbije, a moÅŸe i nekim bosanskim Muslimanima za inauguriranje nacije i osvajanje prostora nepoznate veličine na Å¡tetu najprije starosjedilaca Hrvata, a onda i Srba i Crnogoraca. Malobrojni jugoslavenski nacionalisti ne mogu se prepoznati kao povijesni subjekt, prije kao sredstvo. Obje Jugoslavije nastale su nakon ratova. Međunarodne sile probleme ovoga prostora ne mogu razrijeÅ¡titi, a ni jedna nema potpunu prevagu, pa postupaju linijom odgode i prikrivanja problema.
Kao domaćica koja nakon večernjeg druÅŸenja pospremi stol i vidljive plohe, a brdo nečistog nabaca u sudoper za sutra. Ili sluÅŸbenik koji na radnom stolu prikuplja predmete koje ne moÅŸe tek tako rijeÅ¡iti, pa ih stavlja na hrpu dok ih ne strpa u neku ladicu i pobjegne od njih do daljnjega. Eto to su Jugoslavije. Nekakvo napuhavanje da bi masonska organizacija iz nekih svojih razloga “viÅ¡ega reda“ htjela baÅ¡ Jugoslaviju, to se u mojim uvidima nije potvrdilo. Drugi je problem Å¡to je velikosrpska mreÅŸa aktivna u angaÅŸiranju masonske organizacije po nekim protuhrvatskim principima, o čemu ja u knjizi poneÅ¡to govorim. Na toj osnovi vidim i sada neke pokuÅ¡aje, no po svim pokazateljima ta Srbija neće uspjeti, a ne vidim po čemu bi masonska organizacija u takvim pokuÅ¡ajima mogla profitirati.
Stevan Moljević i njegovi četnici, kao najsnaÅŸnija struja srpske politike, Jugoslaviju su prihvaćali tek kao prijelazni oblik Velike Srbije. Nakon izvrÅ¡enja planiranoga genocida “po uskrsu Jugoslavije“, svi preostali Hrvati bili bi smjeÅ¡teni u smanjenu Hrvatsku nad kojom bi bila uspostavljena srpska hegemonija. To bi bio veliki koncentracijski logor potpunog uniÅ¡tenja Hrvata. Socijalistička Republika Hrvatska nije bila takva Moljevićeva Hrvatska, ali je imala neke njezine elemente.
𝐁𝐚𝐣𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐢 𝐬𝐞 𝐝𝐚 𝐜́𝐞 𝐯𝐚𝐬 𝐚𝐩𝐭𝐮𝐳̌𝐢𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐳𝐢𝐣𝐮 𝐩𝐚𝐯𝐢𝐣𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐢 𝐣𝐚𝐬̌ 𝐠𝐚𝐫𝐞 – 𝐳𝐚 𝐫𝐞𝐡𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐮𝐬𝐭𝐚𝐬̌𝐀𝐚𝐠 𝐩𝐚𝐀𝐫𝐞𝐭𝐚 𝐢 𝐍𝐃𝐇?
– Tko će me optuÅŸiti, a da bih ga se ja bojao? OptuÅŸivali su me joÅ¡ u Jugoslaviji kao studenta povijesti. Nisu mi dali da uđem u hram boÅŸice Klio, ali me ipak nisu zaustavili. No ovdje mogu reći da postoji jedan drugi rizik. Kada sam počeo raditi ovo djelo, krio sam Å¡to radim i pazio koje stranice otvaram na internetu. Nadamnom je vrÅ¡en progon kao da je ovo Velika Srbija o čemu ovdje nema prostora podrobnije govoriti. Oko hrama velikosrpskog zločina i laÅŸi izgrađeni su čitavi sustavi straÅ¡ila i zapreka, tabua i falsifikata, pa i represije, koji tjeraju ili zavode nepoÅŸeljne. Ja sam poruÅ¡io te lubanje i kosti, proÅ¡ao pokraj straÅŸa i sruÅ¡io im stupove hrama. Knjiga je tu i sada viÅ¡e niÅ¡ta nije isto.
Tko će mene optuÅŸiti za revizionizam i rehabilitaciju ustaÅ¡a i NDH? Četnici koji su rehabilitirali jednog od najvećih europskih zločinaca DraÅŸu Mihailovića i kojem diÅŸu spomenike. Oni koji daju nazive ulica po Stevanu Moljeviću, jednom od najmonstruoznijih zločinaca Europe. Ili oni koji to ne vide, a mene bi vidjeli? A gdje su tek povijesne činjenice.
Primjerice, u srednjoj Dalmaciji niti jedno srpsko selo nije uniÅ¡teno. Kakve su to onda “straÅ¡ne“ ustaÅ¡e? U Imotskoj krajini prije rata i poslije rata postojala su i postoje sela u kojima ima pravoslavaca izjaÅ¡njenih kao Srbi, Glavina Donja, NebriÅŸevac ili Crnogorci. Tko je tu pretrpio genocid? Pravoslavaca, izjaÅ¡njenih kao Srbi, bilo je i u zaseocima na Tijarici, kod ArÅŸana, u Svibu, pa tko je tu pretrpio genocid? Ili u zaseocima u Dicmu, Lučanima, Biteliću? Ili u zaseocima KaÅ¡telanske zagore, Broćancu, Ublima, RadoÅ¡iću, nekolicini kuća u BrÅ¡tanovu? Tko je tu pretrpio genocid? Kakav je to genocid ako ni jedan zaseok u kojem su ÅŸivjeli Srbi nije, ne samo istrijebljen, nego ni pretrpio i jedan masovni zločin. A Å¡to je najzanimljivije, kad već govorimo o tim “straÅ¡nim“ ustaÅ¡ama i toj “straÅ¡noj“ NDH, na istom tom prostoru srednje Dalmacije, srpski zločinci su pobili tisuće i tisuće potpuno neduÅŸnih hrvatskih civila, uključivo i nebrojene ÅŸene i djecu, od Mosora i KameÅ¡nice do Biokova, od Krke do Neretve.
𝐍𝐞𝐭𝐀𝐚 𝐜́𝐞 𝐫𝐞𝐜́𝐢 𝐝𝐚 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐍𝐃𝐇?
– NDH je bila brod koji je puÅ¡tao na sve strane. U NDH su Srbi provodili genocid nad Hrvatima i tko ÅŸeli viÅ¡e o tome znati neka uzme moju knjigu u ruke. U tom smislu je i postojeća paradigma o “straÅ¡nim“ ustaÅ¡ama na neki način tvorevina velikosrpske propagande. Prava je, međutim, istina da ustaÅ¡e do ljeta 1941. i srpske pobune nisu činili nikakve posebne zločine prema Srbima, to svatko moÅŸe provjeriti u mojoj knjizi, te da su funkcionirali kao neka vrsta narodne samoobrane od velikosrpskoga genocida. Ne bi se, dakle, smjelo i dalje nasjedati na srpsku propagandu, niti bi trebalo s prljavom vodom nekih ustaÅ¡a izbacivati i hrvatsko dijete. Tu moramo izoÅ¡triti pogled. Također, postoji nekoliko konceptualnih rjeÅ¡enja koje je afirmirala NDH i koja nisu nadomjeÅ¡tena naročito uspjeÅ¡nijima. Primjerice, hrvatska nacija kao zajednica ravnopravnih katolika, muslimana i pravoslavaca. Također i pristup obrani hrvatske granice na Drini. I jedno i drugo je i danas aktualno i pripada korpusu moderne europske političke podloge, naravno uz specifičan pristup u odnosu na Drinu.
𝐊𝐚𝐀𝐚 𝐬𝐞 𝐮 𝐬𝐯𝐞 𝐭𝐚 𝐮𝐀𝐥𝐚𝐩𝐚𝐣𝐮 𝐬𝐫𝐩𝐬𝐀𝐞 𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐚 𝐮𝐬𝐭𝐚𝐧𝐜𝐢𝐊𝐚 𝐢 𝐚𝐧𝐭𝐢𝐟𝐚𝐬̌𝐢𝐳𝐊𝐮?
– Pitanje srpskih pobuna, “ustanaka“, ključno je u NDH 1941. godine, a nedovoljno je poznato ili krivotvoreno. Zbog boljeg razumijevanja Å¡ire prikazujem uspostavu Banovine Hrvatske u Kraljevini Jugoslaviji 1939. godine. Ona je nastala mirnim putem uz suglasnost i ključnih čimbenika međunarodne scene.
Nisu je uspostavili ni faÅ¡isti ni nacisti i nisu je vodili ni Pavelić ni ustaÅ¡e. Pa ipak je i na takvu demokratsku Hrvatsku organiziran pokret “Srbi na okup“, koji se pretvorio u pravu prijetnju oruÅŸane pobune. Vojska je već do 1941. godine iziÅ¡la na ekstremne srpske pozicije, to je učinila i SPC, to je činio i Srpski kulturni klub, a Srbi su snaÅŸno razvijali i dvije paravojne organizacije civila, četniÅ¡tvo i sokolaÅ¡tvo, koje su bile ekstremno indoktrinirane, naoruÅŸavane i vojno obučavane. Sve to ukazuje da bi do oruÅŸanog okrÅ¡aja Hrvata i Srba doÅ¡lo i u Kraljevini Jugoslaviji i da se nije dogodio napad sila Osovine. Već je i Maček imao silnih problema s otvorenim četniÅ¡tvom, tako da je u cilju obrane Banovine počeo i represivne mjere. Po raspadu Jugoslavije. Hrvati su nastavili osnovno konstituiranje drÅŸave, sada NDH, a Srbi su nastavili pobunjeničko gibanje i prenijeli ga s Banovine na NDH. Već u svibnju oni pokuÅ¡avaju pokrenuti “Jurjevdansku“ pobunu (“Đurđevdansku“), no ona ne dobiva Å¡ire razmjere. Od kraja lipnja 1941. godine krenuli su u Å¡iru “Vidovdansku“ pobunu, posebno u istočnoj Hercegovini. Krajem srpnja nastavljaju s “Ilindanskom“ pobunom i Å¡irenjem oruÅŸane agresije pri čemu čine daljnje masovne zločine genocidnih razmjera nad Hrvatima. Srbi “ustanke” nisu dizali spontano, zbog nekakvih ustaÅ¡kih zločina, niti to ima ikakve veze s antifaÅ¡izmom, već planirano i organizirano, sa svojom ideologijom, ikonografijom i ciljevima, noÅ¡eni protuhrvatskom mrÅŸnjom i strastima. To se s fascinantnom sličnošću ponavlja i 1990., odnosno 1991. godine.
U tom smislu, ÅŸrtve krivotvorine su i hrvatski partizani. Iz građe se vidi da nisu hrvatski partizani noć u kojoj su sve krave crne. Poraz sila Osovine bio je neminovan i mnogi hrvatski ljudi su mogli vidjeti prijeteću opasnost općeg velikosrpskog genocida nad Hrvatima. Valjalo je zadrÅŸati oruÅŸje u rukama. Zbog toga treba izoÅ¡triti pogled u odnosu na partizane Srbe i u pitanju provedbe “poratnog pokolja Hrvata“, kako ja nazivam partizansku fazu genocida nad Hrvatima od listopada 1944. do lipnja 1945. godine. Prije toga provedena je četnička faza genocida. Istodobni zločini komunističke revolucije zasebno su događanje s vlastitom genezom.
𝐏𝐫𝐚𝐀𝐚𝐳𝐚𝐥𝐢 𝐬𝐭𝐞 𝐢 𝐧𝐞𝐀𝐞 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐀𝐚𝐣𝐢 𝐬𝐮 𝐒𝐫𝐛𝐢𝐊𝐚 𝐩𝐚𝐬𝐥𝐮𝐳̌𝐢𝐥𝐢 𝐳𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐞𝐝𝐛𝐮 𝐩𝐚𝐀𝐥𝐞𝐧𝐚𝐠 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐚 𝐥𝐢𝐀𝐯𝐢𝐝𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐚 𝐢 𝐢𝐳𝐥𝐚𝐬𝐀𝐚 𝐧𝐚 𝐊𝐚𝐫𝐞.
– Dosta prostora dao sam obradi Jure (Đure) Vilovića i osvjetlio ga u nepoznatom svijetlu prave sitne duÅ¡e i, bez pretjerivanja, moralnog jadnika gotovo u svakom pogledu. Za razumijevanje “modusa operandi“ velikosrpskog uniÅ¡tavanja Hrvata historiografski je vrlo značajan, a vidio sam da nije dovoljno duboko osvjetljen, te da je neprecizno i lociran kao orjunaÅ¡, Jugoslaven. No ja sam pokazao da je on prezirao jugointegraliste i da je bio posrbica, četnički zločinac koji je pozivao na potpuni nestanak hrvatskog naroda prijelazom na srpstvo. Karijeru je okrunio radom u vrhu propagadne četničkog pokreta DraÅŸe Mihailovića, odmah uz Stevana Moljevića. Četnicima je propagandno marljivo sluÅŸio i posebno im bio vrijedan kao “Hrvat“. Åœivot je konačno zavrÅ¡io plačući nad samim sobom. Ukazujem na fascinantnu sličnost takvog Vilovića s kasnijom pojavom nekolicine novinara-pisaca podrijetlom Hrvata, čak i u danaÅ¡njoj Republici Hrvatskoj, pa se zaključci nameću sami od sebe.
𝐍𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐀𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞 𝐮 𝐒𝐩𝐥𝐢𝐭𝐮 𝐫𝐞𝐀𝐥𝐢 𝐬𝐭𝐞 𝐀𝐚𝐀𝐚 𝐬𝐮 𝐬𝐥𝐮𝐳̌𝐛𝐞𝐧𝐢 𝐚𝐫𝐡𝐢𝐯𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐮𝐧𝐢 𝐟𝐚𝐥𝐬𝐢𝐟𝐢𝐀𝐚𝐭𝐚 𝐀𝐚𝐣𝐢 𝐬𝐮 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐢 𝐝𝐚 𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐀𝐞 𝐩𝐚𝐯𝐣𝐞𝐬𝐧𝐢𝐜̌𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐝𝐯𝐞𝐝𝐮 𝐧𝐚 𝐀𝐫𝐢𝐯𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐠 𝐢 𝐝𝐚 𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐞 𝐧𝐞𝐝𝐚𝐬𝐞𝐠𝐧𝐮𝐭𝐚?
– Kada vas zanatu i etici povjesničara uče Mate Suić, Petar Selem, Ljubo Boban, Nada Klaić ili Mirjana Gross, da joÅ¡ neke druge iznimne osobe ovdje ne spominjem, onda je za vas kritičko miÅ¡ljenje preduvjet i osnova na kojoj moÅŸete pokuÅ¡ati pisati povijest “onako kako je to zaista bilo“. Pri tome je odnos povjesničara prema izvoru temeljni moment historiografske kreacije. Svaki izvor mora se svestrano vrednovati, provesti kritiku izvora. Dokumenti u arhivima mogu biti krivotvorine nastale u suvremenosti događaja ili naknadno pa “uvaljene“ među drugu arhivsku građu. Mogu biti potpune ili djelomične krivotvorine. I tako dalje. U knjizi ukazujem na veći broj krivotvorina, no za to valja uzeti knjigu u ruke. Jako vidljivi dio danaÅ¡nje hrvatske historigrafije, posebno mislim na neke katedre suvremene povijesti čiji se čelni ljudi ističu svojim najčešće protuhrvatskim politikantskim komentiranjem svakodnevnice, daleko je na niÅŸim granama od srpske, a naÅŸalost i daleko je na niÅŸim granama u odnosu na onu koja se razvila u komunističkoj Hrvatskoj.
Za Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kakvom sam ja studirao čak i u vremenu komunizma, bila bi sramota da predavaju pojedinci koji danas predavaju i deformiraju nove generacije hrvatskih povjesničara. U svakom slučaju, htio sam poručiti i nešto drugo: moramo pisati hrvatsku povijest čak i u slučaju da nam je uskraćena neka prvorazredna arhivska građa. Ako nam Srbi ne daju naše arhive koji se sada nalaze u Beogradu, što ćemo sjesti i kukati? Povjesničar mora pronaći način i davati odgovore na ključna pitanja svoje generacije.
Autor: SnjeÅŸana Å etka
Izvor: Slobodna Dalmacija,
4. studenog 2018.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.