OPERIRALI IH ‘NA ŽIVO’: Ovaj mladi Hrvat je umro kao žrtva mučenja u crnogorskom logoru

Morinj Foto: Iz monografije dubrovačkih logoraša
0

Na današnji dan 1992. godine u logoru Morinj u Crnoj Gori od posljedica zlostavljanja preminuo je pripadnik Hrvatske vojske Jako Obrad. Kroz logor u Morinju prošla su 292 zarobljenika, a osim Obada ondje je u studenom 1991. stradao i Mihailo Brailo. Za zločine u Morinju osuđeno je nekoliko pripadnika rezervnog sastava JNA, a Crna Gora isplatila je preživjelim logorašima civilima po 200, odnosno logorašima braniteljima po 100 eura za svaki dan koji su proveli u logoru.

 Logor Morinj, za kojeg se tvrdi kako je bio jedan od najzloglasnijih, hrvatskoj je javnosti relativno nepoznat. Pakao ovog logora upoznala su 292 Hrvata, mahom civila iz dubrovačkog područja. Svakodnevna, višemjesečna maltretiranja logoraši su opisivala jednako:

Pakao u logoru

“Udaranje čim se stigne, lomljenje rebara, skidanje do gola i kupanje u ledu, operacije “na živo”, spavanje s kantom za obavljanje nužde pokraj glave, izglađivanje”, svjedočili su bivši logoraši, a sud u Crnoj Gori im je povjerovao svaku riječ. Hrvate, bivše logoraše, zastupao je crnogorski odvjetnik Zdravko Begović koji je ujedno i predsjednik odvjetničke komore Crne Gore. Da je istinski i zdušno branio Hrvate mučene u logoru, još 2014. potvrdio je svojom izjavom za naš portal:

„Ma, sretan sam, naravno… Ljudi su tamo doživjeli strahovite patnje i nečovječna postupanja. Silno sam zadovoljan jer mi se čini kako ovo nije samo moj uspjeh, nego i uspjeh cijele Crne Gore koja se, rekao bih, izdigla iznad svega, priznala svoje grijehe i sada ih na ovaj način pokušava okajati. Jasno je, nema tih novaca koji će ovim ljudima vratiti zdravlje, dostojanstvo i miran san, ali osuditi mučitelje i isplatiti odštete, jedino je što možemo”, kazao je oduševljeni odvjetnik, iznikao iz stare, plemićke, crnogorske obitelji.

Crnogorci vraćaju čast

„Rat je ludilo i ne ponovilo se. Meni, kao izrazitom čovjekoljupcu nikako nije jasno što se tada, tih ratnih godina događalo u glavama pojedinaca pa da su tako zvjerski postupali prema svojim dojučerašnjim susjedima. Tako su se i u Crnoj Gori dogodile neke nečasne stvari koje mi sada ispravljamo. Jednostavno, pokušavamo povratiti čast koju je crnogorski narod nekad imao i ispraviti štetu. Volio bih i da drugi to počnu činiti”, rekao je odvjetnik Begović napominjući kako pri suđenjima nije naišao niti na jednu prepreku:

„Sve je išlo glatko, svjedoci su bez problema svjedočili o proživljenome, predočeni su dokazi i donesene su presude. Nitko nikada nije pokušao opstruirati proces jer… Jednostavno, svi su željeli ukloniti tu ljagu iz ne tako davne prošlosti”, ustvrdio je za Dnevno Zdravko Begović.

Viši sud u Podgorici kaznio je Ivu Gojnića na dvije, Špiru Lučića i Boru Gligića na tri, a Ivu Menzelina na četiri godine zatvora za ratni zločin nečovječnog postupanja prema ratnim zarobljenicima Hrvatima.

Autor: Snježana Vučković

Izvor: dnevno.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.