7. siječnja 1943. – Umro Nikola Tesla

Na današnji dan 1943. godine u New Yorku je umro Nikola Tesla, znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Rođen je u Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856.

autor: Mirjana Nikolić
0

Na današnji dan 1943. godine u New Yorku je umro Nikola Tesla, znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Rođen je u Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856.

Otac mu je bio pravoslavni svećenik. Nikola je pohađao gimnaziju u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu izumio je okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju. Godine 1884. odlazi u SAD i tri godine kasnije osniva vlastiti laboratorij, u kojem dolazi do svojih najvažnijih izuma – višefazni sustav izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. Godine 1887. i 1888. zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sustav razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.

Godine 1889. izrađuje okretna dinama i transformatore izmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. radi na ostvarenju bežičnog prijenosa poruka (radiovalovima) i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896.-1914. patentira seriju izuma koji čine osnovu suvremene radiotehnike.

Od njegovih 700 izuma nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost daljinskog upravljanja brodom elektromagnetskim valovima. Tijekom 1934. proučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatskih generatora visokog napona. Bio je nominiran za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio. 

U povodu stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine jedinica za magnetsko polje (fizikalnu veličinu koja se u elektroinženjerskim krugovima naziva gustoća magnetskog toka) nazvana je tesla (T).

 

Izvor: magazin.hrt.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.