OZBILJNO… “Mađarska izlazi iz EU jer ne želi ugroziti svoj suverenitet”, prognoziraju analitičari Saxo Bank

Danska investicijska banka Saxo Bank objavila je “šok prognoze” za 2020. Iako se ove potonje smatraju nevjerojatnim, njihove potencijalne posljedice ugrožavaju stabilnost financijskih tržišta. Analitičari iz Saxo banke naglašavaju da se njihove “prognoze šoka” ne bi trebale smatrati službenom preporukom, istovremeno sugerirajući da investitori ne zavaraju sebe podcjenjujući vjerojatnost takvih događaja

0

Danska investicijska banka Saxo Bank objavila je “šok prognoze” za 2020. Iako se ove potonje smatraju nevjerojatnim, njihove potencijalne posljedice ugrožavaju stabilnost financijskih tržišta.

Analitičari iz Saxo banke naglašavaju da se njihove “prognoze šoka” ne bi trebale smatrati službenom preporukom, istovremeno sugerirajući da investitori ne zavaraju sebe podcjenjujući vjerojatnost takvih događaja.

NAFTA ĆE POSKUPJETI

Prema analitičarima, Rusija i zemlje OPEC-a reagirat će na prijetnje proizvodnje nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama i najavljuju daljnje smanjenje proizvodnje. Nakon toga cijena barela Brent će porasti na 90 dolara, što je prije svega povoljno za Rusiju – prenosi logicno.com.

Moskva bi također mogla imati koristi od razvoja zelene energije, kažu stručnjaci. Posebna pažnja posvećena klimatskim problemima dovodi do povećanja potražnje za “zelenim” sirovinama potrebnim za proizvodnju sredstava za kontrolu emisija iz prijevoznih sredstava. Imajte na umu popularnost paladija koji se koristi u vozilima za poboljšanje kvalitete zraka, od kojih je Rusija jedan od najvećih dobavljača.

TRUMPOV POREZ ZA POTICAJ DOMAĆE PROIZVODNJE

Prema stručnjacima, protekcionistička politika Trumpove administracije dovest će do usvajanja poreza “America first”. Trump poziva na restrukciju cijelog poreznog sustava radi poticanja domaće proizvodnje.

“Vidjevši rezultat anketa koje mu predviđaju poraz na izborima, Trump gubi strpljenje i želi pod hitno porez “America first”. Porezni sustav zemlje bit će u potpunosti restrukturiran i optimiziran za domaću proizvodnju po takozvanom principu “poštene i slobodne trgovine”, pišu analitičari iz Saxo banke.

Prema ovom scenariju, Bijela kuća će ukinuti sve današnje poreze i usvojiti PDV od 25% na sve bruto prihode američkih kompanija kojeg su ga stekle u inozemstvu.

HOĆE LI TRUMP IZGUBITI NA IZBORIMA?

Stručnjaci napominju da je trenutna predsjednička pobjeda 2016. ostvarena zahvaljujući glasovima bijelih i starijih birača. Trenutno najveću generaciju u Sjedinjenim Državama predstavljaju stari između 20 i 40 godina, koji su liberalniji od starije generacije.

Prema riječima investicijskog direktora Saxon banke Steena Jacobsena, demokrati koji podržavaju mlade očekuju pobjedu s 20 milijuna glasova, a američka senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren bit će izabrana za novu predsjednicu.

MAĐARSKA ĆE NAPUSTITI EU

Zbog obrane nacionalni interesa i tradicionalnih vrijednosti koje brani Mađarska, moglo bi dovesti do raskola između Bruxellesa i Budimpešte. Dakle, EU bi pokrenula protiv Mađarske postupak prema članku 7 Ugovora o EU, pozivajući se na sve oštrija ograničenja usvojena u zemlji protiv slobode i neovisnosti tiska, pravde i znanosti, predviđaju analitičari ove banke.

Mađarske vlasti se ne slažu s tim tvrdnjama i inzistiraju na suverenosti, uključujući pravo na zaštitu od masovne migracije. “Razvod” je više nego siguran, kažu analitičari.

AZIJSKI MMF

U kontekstu američkih prijetnji da će dolar pretvoriti u komercijalno ratno oružje, u Aziji bi se mogla pojaviti nova rezervna valuta po ugledu na MMF “Azijsko specijalno pravo vučenja” ili skraćeno ADR. Ova rezervna valuta će postati najveća monetarna jedinica na svijetu i vrijedit će dva američka dolara.

Analitičari pretpostavljaju da će ADR postati osnovno sredstvo plaćanja u azijsko-pacifičkoj regiji. Prema njima, samo nekoliko mjeseci nakon stvaranja ove imovine dolar će pasti za 20% u odnosu na ADR.

Dinamika promijena se ubrzava. Očito ćemo svjedočiti suverenističkoj politici koju su do jučer mnogi osuđivali smatrajući da globalizam ili internacionalizam nemaju alternativu. S malo pameti, zemlje Balkana se ne trebaju previše zabrinjavati. Kad veliki sravanjavaju račune, mali trebaju stati po strani i čekati rasplet.

Do Američkih predsjedničkih izbora neće biti velikih kriza. Ni ratnih, ni financijskih. Za zaključak nam ne trebaju analitičari Saxo Banke. Sve je već viđeno. Čovjek je kako majmun, ponavlja, griješi, ali ništa ne uči. (Logicno)

Izvor: croativ.net

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.