A tko si ti u Getsemanskom vrtu?

0

Na Veliki četvrtak mislima se vraćamo u Jeruzalem. Osobe posvećenog života se duže zadržavaju mislima u dvorani posljednje večere, gdje je nastao sakrament svetog reda… A mi laici krenimo s Isusom u šetnju. Krenimo prema Maslinskoj gori.

Od dvorane posljednje večere do Maslinske gore je manje od kilometra hoda, što je bilo u skladu s židovskim propisima o suboti i Isus kreće u tu večernju šetnju sa svojim apostolima. On se povlači iz buke i vreve velikoga grada pred blagdan i odlazi u mir i tišinu prirode, brda. Česta je i snažna biblijska slika uspinjanja na brdo. Od Abrahama i Mojsija i Ilije u Starom zavjetu, pa preko Isusovih brda: kušnja u pustinji, brdo blaženstava, brdo Tabor, pa preko Maslinske gore na Kalvariju.

Zastat ćemo zajedno na toj Maslinskoj gori, u tom Getsemanskom vrtu. Brojni ljudi se tu noć tamo našli, neki pozvani, neki sa zadatkom, neki slučajno. I svatko od njih priča nam svoju priču. I poziva nas da se odlučimo, odredimo koje je naše stajalište prema Gospodinu koji kroči svoje posljednje korake na ovom svijetu.

Ivan

Ja sam Ivan. Kada se uspoređujem s ostalim apostolima, osjećam se posve mlad i neiskusan. Isus nas je ponovno izdvojio, nas trojicu, Petra, Jakova i mene. Svaki put kada se to dogodi, kao da se malo uplašim. Kao da pomislim da nisam toga dostojan. Ali mogu se sakriti iza ovih starijih. Petar će preuzeti odgovornost. Obično to napravi. Ja jesam izabran, ali nisam tu najvažniji. Tako se tješim.

Umoran sam i ne razumijem najbolje zašto nas Isus moli da ostanemo budni. Pa često smo bili na ovom mjestu, po čemu je ova noć drugačija? Oči mi se sklapaju… Mislim da ni Petar ni Jakov nisu u boljem stanju. Ako samo malo zadrijemam, samo malo zaboravim ono što mi je Isus rekao da radim, sigurno se neće ništa strašno dogoditi…

Jesi li ti Ivan? Jesi li onaj koji traži izgovore u svojoj mladosti i neiskusnosti, koji se očekuje sakriti iza onih starijih i ozbiljnijih? Jesi li ti onaj koji misli da povremeno zaklopiti oči pred Isusovom riječi i nije tako strašno? Da ne može imati neke baš tako ozbiljne posljedice? Jesi li ti Ivan?

Juda Iškariotski

Ja sam Juda Iškariotski. Ja sam izabran od Isusa osobno među njegovih 12 apostola. Ja imam plan. Ja sam vidio i čuo mnoštvo neki dan, kada smo pratili Gospodina koji je ulazio u Jeruzalem. „Hosana Sinu Davidovu“, klicali su. Da, narod je spreman. Vrijeme je za odlučnu akciju, tko će čekati da se Isus sam odluči za taj čin?! Ali ako ga izdam, ako ga uhvate, narod će se pobuniti.  Ništa nas ne može ujediniti kao nevolja, to je posve jasno. I tih 30 srebrnjaka… to mi ništa ne znači. To sam uzeo samo da ne budem sumljiv. Jer mene čekaju velike stvari. Ja sam rođen za vlast, rođen sam da uzmem stvari u svoje ruke. Blizu smo. Nekako mi teško pada Isusov pogled. Ali mogu ja to. Valjda ja znam najbolje.

Jesi li ti Juda? Jesi li ti onaj koji ima svoje planove za svoj život i ne obazireš se puno na Božje planove koji se ne podudaraju uvijek s tvojim zamislima? Jesi li ti onaj koji vjeruje da je u redu činiti zlo, ako vidiš negdje u budućnosti iza toga neko nejasno dobro? Jesi li ti Juda kojemu đavao ubacuje u srce ideje izdaje Boga i koji popuštaš toj napasti? Jesi li ti Juda?

Zapovjednik rimske čete

Ja sam zapovjednik rimske čete. Ja imam svoje zapovijedi. Imam svoju odgovornost, svoje radno vrijeme i ne tiču me se puno ti židovski poslovi zbog kojih moram ovu noć biti budan. Napravit ću svoj posao profesionalno. Nije moje pitati se da li je ipak nešto ovdje neobično i sumljivo. Nije moje gledati koliko mi se sviđa zaduženje koje sam dobio, moje je izvršiti zadano i vratiti se u svoj topao krevet. Nije moje gurati u tuđe poslove. Nije moja briga. Najlakše je tiho odraditi svoje i nastaviti živjeti kao i do sada.

Jesi li ti zapovjednik rimske čete? Jesi li ti onaj koji isključi vlastitu savjest po potrebi? Jesi li ti onaj koji će okrenuti glavu i praviti se da nije vidio ništa, da ne razumije ništa, da ga se ne tiče ništa? Jesi li ti onaj koji se boji djelovati, jer se boji problema za sebe i svoju egzistenciju? Jesi li ti zapovjednik rimske čete?

Sluga Malho

Ja sam sluga Malho. Svi su išli, pa sam išao i ja. Nešto se događa, pa idem samo baciti pogled da vidim o čemu je riječ. Odjednom sam se našao u centru zbivanja. Nastala je gužva i naguravanje. Ništa mi nije jasno. Neki čovjek povlači mač i, sve mi se čini slučajno, zahvatio me po uhu. Krv i bol. Uplašio sam se. Pomislio da sam baš mogao i ostati kod kuće i kako me moja znatiželja još jednom skupo stajala. Odjednom se metež smiruje. Korak od mene je jedan od tih Galilejaca, pruža ruku prema meni. Uplašeno se trgnuh. Ali njegov je pogled blag, njegov dodir liječi. Ruke su mi još ljepljive od vlastite krvi, odjeća praljava… Ali moje uho više ne pulsira u bolu. Moje tijelo kao da je zacijelilo. Već sljedeći tren ga grabe i odvode, a ja nikako da odlučim što mi se to točno dogodilo i kojim smjerom mi je sada krenuti…

Jesi li ti sluga Malho? Jesi li na Isusa naišao slučajno, možda povučen masom ili običajima ili znatiželjom? Jesi li nešto doživio kada te on dotakao? I kako si odlučio zbog toga dalje voditi svoj život? Jesi li dozvolio promjeni da se naseli u tebi? Jesi li krenuo za njim ili si se vratio svome svakodnevnom životu kao da se ništa nije dogodio? Jesi li ti sluga Malho?

Mladić ogrnut plahtom

Ja sam mladić ogrnut samo plahtom koji je išao za njim. Moja obitelj ponudila je Isusu mjesto za pashalnu večeru s njegovim apostolima. Bio sam u gradu u krevetu kada sam načuo kroz prozor što se događa. Skočio sam u panici. Žele ga uhvatiti? Još ove noći? I osuditi?! Nisam to mogao dozvoliti. Skočio sam na noge i jurnuo prečicom prema Maslinskoj gori, ali bio sam previše spor. Dok sam došao, već su položili ruke na njega. Tada su me uočili. Nisam zapravo razmišljao koliko ću čudan prizor predstavljati ovako, samo u plahti. Privukao sam preveliku pažnju, pa su krenuli prema meni. Jedan od vojnika uhvatio me za rub plahte. Uspaničio sam se i počeo otimati i nekako se istrgnuo iz plahte koju je ovaj čvrsto držao, te gol pobjegao u mrak.

Jesi li ti mladić omotan u plahtu? Da li si ti onaj koji se dvoumi? Malo bi sve dao za Isusa, a već sljedeći trenutak gol golcat juriš daleko od njega? Jesi li ti onaj koji se ne može posve odlučiti koja je tvoja uloga u toj priči? Pa naginješ malo na jednu, malo na drugu stranu i sve puštaš da drugi donose tvoje odluke umjesto tebe? Jesi li ti mladić omotan u plahtu?

Foto: commons.wikimedia.org

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.