Aldo Starić: Kršćanska vjera (Mali biblijski uvod)

Ovdje objavljeni tekstovi idu za tim da pokažu u čemu se sastoji bit kršćanstva kao vjere, tj. kao jednoga u svaki put drukčijoj povijesnoj, društvenoj i osobnoj situaciji izabranog „puta života“  kršćanskog vjernika i njegove zajednice

Izvor: ks.hr
0

Ovdje objavljeni tekstovi idu za tim da pokažu u čemu se sastoji bit kršćanstva kao vjere, tj. kao jednoga u svaki put drukčijoj povijesnoj, društvenoj i osobnoj situaciji izabranog „puta života“  kršćanskog vjernika i njegove zajednice.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Qz5WV7MwnXU

Aldo Starić, naime, neumorno ističe upravo tu „praktičku“ crtu vjerovanja u Boga kojeg nam je navijestio Isus Krist. To dakako ne ide bez „teorije“ te prakse, ali je otprve jasno gdje je stavljen  naglasak. Sam autor kaže:

„Kršćanska vjera nije samo vjera u istinitost povijesnih podataka. Kršćanska vjera je prvenstveno u tome da vjerujemo spasenjskom značenju, smislu i dometu tih događaja. Svatko može reći da je Isus Krist umro ako vjerujemo da su dotični povijesni podatci vjerodostojni; riječ je pak o vjeri kršćana onog časa kad kažemo da je Isus Krist umro za nas. Isusova je smrt bila otkupiteljska žrtva, odnosno kako neki kažu, Isus Krist zaslužio nam je spasenje svojom smrću na križu. To je vjera; to znači da jednom povijesnom odgađaju o kojem govori određeni povijesni podatak pridajemo spasenjsko značenje. To treba dobro razumjeti i razlučiti da ne bismo vjeru u povijesne podatke o Isusu Kristu poistovjećivali s kršćanskom vjerom“.

 

Izvor: ks.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=zbPgtPhSGek

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.