Aleksandar Dender: Povijesno nasljeđe zastave grada Kotora

Zastava grada obnovljena je tek 1872 godine, u boji hrvatske trobojke, ispočetka sa grbom austrougarske u sredini a kasnije sa grbom grada Kotora.Kotor je zvanično dobio novu zastavu tek 2009 godine koja ima dva polja, bijelo i crveno sa grbom grada u sredini

0

Gotovo deset stoljeća, od donošenje moći Sv. Tripuna u Kotor pa do dolaska Francuza 12. avgusta 1807. godine, zastava bijele boje sa likom Sv. Trpuna u sredini bila je simbol grada Kotora.Francuzi koji su devstirali Kotor, uništavajući crkve i institucije kao što je bila Kotorska mornarica, ukinuli su i statut grada i njegovu zastavu.

Stara zastava, kao simbol slavne povijesti grada bila je pohranjena u Mornarici i iznosila se samo povodom blagdana Sv. Tripuna kada je gradonačelnik predavao barjaktaru Mornarice.

Zastava grada obnovljena je tek 1872 godine, u boji hrvatske trobojke, ispočetka sa grbom austrougarske u sredini a kasnije sa grbom grada Kotora.Kotor je zvanično dobio novu zastavu tek 2009 godine koja ima dva polja, bijelo i crveno sa grbom grada u sredini.

Stara zastava sa likom Sv. Tripuna pohranjena je u Pomorskom muzeju i u jako lošem je stanju.Bilo bi lijepo da se obnove i zastava i tradicija da staru zastavu, kao simbol opstojnosti Kotora kroz stoljeća, gradonačelnik predaje Mornarici prilikom blagdana Sv. Tripuna.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.