Alexander SCHEMANN: Za život svijeta

Spoznajemo tako da je vječnost, da je novi život već tu, da je srušena podjela na sveto i profano te da je svaki dan, svaki sat i svaki komadić kruha duboka čarolija. Ova knjiga ima moć otkrivanja ljepote kao takve, moć preobrazbe našega života i našega svijeta

0

Zašto je kršćanska vjera sve manje zanimljiva svijetu? Zašto smo kršćanstvo pretvorili u samo jednu od religija? Zašto ovozemaljski život vidimo samo kao vježbanje i ispit za zagrobni život? U jednoj od najznačajnijih knjiga o kršćanstvu, čvrsto utemeljenoj na Svetom pismu i otačkoj tradiciji Crkve, čuveni teolog o. Alexander Schmemann otkriva bît kršćanske vjere i sakramentalni pogled na stvarnost.

Obznanjujući ukidanje suprotstavljenosti duhovnoga i materijalnoga, svetoga i profanoga, vjerskoga i svjetovnoga, pokazuje nam put radosna povratka životu i uči nas promatrati stvoreni svijet kao objavu Božje ljubavi, svetosti, moći i slave. Krist, koji je ujedno Bog i čovjek, razorio je zid između čovjeka i Boga.

Stoga kršćanstvo nije nova religija nego novi život u Bogu, a svijet ispunjen Kristom postaje sakrament njegove prisutnosti i dar prepun smisla i ljepote: „Kršćanin je netko tko, kamo god pogleda, u svemu nalazi Krista i raduje se u njemu. Ta radost preobražava sve njegove ljudske planove i programe, sve odluke i postupke, a svako njegovo poslanje postaje sakrament povratka svijeta Kristu, koji je život svijeta.“

Spoznajemo tako da je vječnost, da je novi život već tu, da je srušena podjela na sveto i profano te da je svaki dan, svaki sat i svaki komadić kruha duboka čarolija. Ova knjiga ima moć otkrivanja ljepote kao takve, moć preobrazbe našega života i našega svijeta.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.