Andrija Kačić Miošić: Izbor iz djela

Priredio Stipe Botica

0

Izbor iz djela Andrije Kačića Miošića sadrži 37 pjesama i 5 proznih tekstova iz Razgovora ugodnog (1759), nekoliko ulomaka iz Korabljice (1760) i XVI. poglavlje Kačićeva filozofskog djela Elementa peripatetica (1752). Tekstove je izabrao i predgovor napisao Stipe Botica. Razgovor ugodni naroda slovinskoga jedna je od najčitanijih i najizdavanijih knjiga hrvatske dopreporodne književnosti uopće te najraširenija knjiga u doba preporoda, kada hrvatski književni jezik dobiva svoje konačno obilježje upravo se oslanjajući i na Kačićevu Pjesmaricu.

U ovome izdanju sačuvane su posebnosti Kačićeva jezika te nisu provođena ujednačavanja na mjestima gdje bi ih se možda očekivalo. Te se posebnosti donose u tekstološkoj napomeni kako bi čitateljima bila razumljivija jezična šarolikost, „nepravilnost“ i kreativnost autora koji je stvarao u predstandardno doba, oslanjajući se na lokalne norme svoga zavičaja te bosanskofranjevački književnojezični uzus, a samim time i na stariju hrvatsku jezičnu tradiciju dalmatinskih i dubrovačkih pisaca, koja je u temeljima jezika bosanskih franjevaca.

Knjiga, uz izabrane Kačićeve tekstove, sadrži i predgovor, ljetopis A. K. Miošića, bibliografiju (izdanja djela i važniju literaturu o Kačiću), tekstološku napomenu, tumač imena i izraza te rječnik. Premda je Kačić pisac koji je „uspio zatomiti svoju učenost i spustiti se na razinu običnog čovjeka, uskladiti se s mišljenjem prosječnog recipijenta“ (S. Botica), doneseni prilozi trebali bi današnjem čitatelju pomoći u što boljem razumijevanju autora i njegova djela.

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, knj. 148, urednik knjige Josip Bratulić, redaktorica i izvršna urednica Dražana Radman, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Denona (Zagreb). – Knjiga je opremljena sa 11 c/b ilustracija, uvodnom studijom Stipe Botice, ljetopisima autora i bibliografijama njihovih djela te izabranim tekstovima o njihovu radu, Tekstološkom napomenom (Dražana Radman), Tumačem imena i izraza te Rječnikom (sastavila Dražana Radman). – Naklada 400 primjeraka.

 

Andrija Kačić Miošić

Kačić je za života napisao i otisnuo tri djela. Detaljno je o tiskanim djelima pisao fra Hrvatin Gabrijel Jurišić za 64. izdanje Razgovora ugodnog. Potom je još dvaput proširio Kačićevu bibliografiju i literaturu o njemu za monografiju o Kačiću.

Kačićeva Elementa peripatetica (Peripatetički temelji) zapravo je priručnik formalne ili male logike.

Korabljica – kritičko izdanje uredio je Tomo Matić, koji spominje šest izdanja poslije Kačićeva prvotiska. Prvo po redu (1782) otisnuto je u Mlecima, dva potonja u Dubrovniku (1833. i 1836), a tri posljednja u Zadru (1854, 1857. i 1889). Kačićev se prvotisak sačuvao u dosta primjeraka, a poslije Matićeva izdanja Korabljica nije više u cijelosti otisnuta te je i ovaj izbor po njegovu izdanju.

Razgovor ugodni naroda slovinskoga – Ovo je djelo Kačić za života objavio u dva izdanja. Prvo, kraće, izdanje otisnuto je 1756, a drugo, znatno prošireno, 1759. O razlici između tih dvaju izdanja dosta se pisalo, a najpotpunije K. Eterović i T. Matić.

(iz Predgovora )

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.